Confidenţialitate

CSM: Afirmaţiile lui Tăriceanu la BBC pot afecta nu doar independenţa justiţiei, ci şi imaginea României

Declaraţiile făcute în spaţiul public de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care s-a conturat imaginea unui sistem judiciar care nu este independent reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

“Având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor grave afirmaţii, declaraţii şi mesaje cu privire la activitatea instituţiilor judiciare şi a magistraţilor, provenite în special din zona reprezentanţilor clasei politice, considerând că acestea au un real potenţial de afectare a independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, culminând cu afirmaţiile lansate în spaţiul public la data de 6 februarie 2017, în cadrul interviului acordat postului britanic BBC News (British Broadcasting Corporation), de către preşedintele Senatului României, dl. Călin Popescu Tăriceanu, CSM, în calitatea sa de apărător al independenței justiției, apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi a unor magistraţi care îşi desfăşoară abuziv activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile, reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România”, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii .

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a manifestat îngrijorarea şi, totodată, dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale libertăţii de exprimare, a unor astfel de opinii.

“Astfel de afirmaţii pot afecta nu numai independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul magistraţilor şi sistemului judiciar român, angrenat într-un amplu efort de reformă şi luptă împotriva corupţiei odată cu aderarea la Uniunea Europeană, apreciate pozitiv la nivel european şi internaţional, dar şi imaginea, prestigiul şi credibilitatea României în plan extern. Actualul context, determinat de adoptarea unor acte normative ce afectează în mod direct activitatea autorităţii judecătoreşti şi reacţiile societăţii civile faţă de acest proces, nu justifică în niciun fel lansarea unor afirmaţii care să depăşească limitele admisibile ale discursului politic public”, potrivit sursei citate.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și liderul Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), a fost intervievat de reporteri ai postului britanic despre corupția din statul român, informează site-ul postului BBC News.

Guvernul român a avut duminică o întâlnire de urgență pentru a abroga o proprie ordonanță de urgență. De ce se poartă în acest fel un Guvern care se bucură de o majoritate confortabilă în Parlament?, se întreabă reporterii postului britanic BBC News.

La această întrebare a răspuns președintele Senatului de la București, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier admite că acțiunile Guvernului și felul în care membrii guvernamentali au comunicat a fost stângaci, dar insistă asupra faptului că aceștia erau bine intenționați. El a respins percepția, extrem de răspândită în România și în străinătate, cum că acest conflict reprezintă o bătălie între oficialii corupți și o societate ce luptă împotriva corupției.

Regret să spun asta, dar sistemul judecătoresc din România nu este unul independent, iar aceasta este o problemă clară ce va trebui abordată pe viitor”, a adăugat președintele Senatului.

Tăriceanu prezintă o imagine a procurorilor, în mod special a celor ce fac parte din Direcția Națională Anticorupție (DNA), ce acționează într-un mod periculos și se aliază cu serviciile secrete.

Procurorii cooperează cu judecătorii, declară Călin Popescu Tăriceanu, și încalcă drepturile civile ale cetățenilor români într-un mod ce nu a mai fost întâlnit din perioada comunistă.
”DNA-ul și serviciile de informații sunt în prezent percepute ca instituții ce nu respectă cadrul juridic, sunt ei înșiși corupți și sunt folosiți drept autorități importante ale luptei politice din România”, a spus fostul premier.