“c@rte în sate”: Caravană de lectură pentru copiii din munți

Copiii din peste 20 de sate din comunele montane ale județului Vrancea vor fi vizitați în această vară de o caravană de promovare a cărții și lecturii care le va duce în dar cărți, povești, dar și vești despre lume și sfaturi despre viață.

Asociația „Eu, tu și ei” Focșani derulează în perioada iulie – octombrie proiectul cultural “c@rte în sate. Ateliere de lectură pentru copiii din satele munților Vrancei” care și-a propus să apropie elevii din zonele dezavantajate din punct de vedere cultural de cultura scrisă și să le stimuleze apetitul pentru lectură și cunoaștere prin organizarea unor ateliere creative, educative şi recreative, care au în centrul lor cartea.

Caravana va poposi în satele comunelor Andreiașu, Reghiu, Vintileasca, Spulber și Păulești pe parcursul lunilor iulie, august și septembrie.

“Într-o societate din ce în ce mai debusolată, copiii și tinerii, mai ales cei din mediul rural, au nevoie de modele pozitive pe care să le urmeze. În zonele rurale, mai ales în cele îndepărtate de oraș, nu există, din păcate, servicii publice de natură educativă, culturală pe perioada vacanței de vară, iar copiii sunt adesea excluși din planurile autorităților. Prin aceste ateliere le oferim o oportunitate de învățare chiar la ei în sat.

Aducerea unor profesori noi, a unor bibliotecari, scriitori, voluntari din rândul elevilor de liceu va avea un impact benefic asupra copiilor și îi va încuraja să se dezvolte, să își lărgească orizonturile. Atelierele, la care copiii vor avea acces gratuit, sunt o combinație de lectură, joacă, socializare și învățare pe parcursul vacanței de vară, cu continuitate pe parcursul școlii, prin înființarea unor cluburi de lectură în școli.”, spune Silvia Nichita, manager al proiectului c@rte în sate.

Bazat pe principiile literației, proiectul „c@rte în sate” le va stimula copiilor și adolescenților apetitul pentru lectură, pentru explorarea și înţelegerea textului scris, precum și interesul pentru carte. Specialiștii și voluntarii implicați îi vor ajuta să analizeze, să înțeleagă ceea ce citesc, să gândească critic și să redea coerent informaţiile lecturate. Astfel își vor îmbunătăți randamentul școlar și social, vor fi mai toleranți și vor fi încurajați să aprecieze cultura, arta, valorile locale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS