Confidenţialitate

CRJ: Bărbatul decedat la un centru din Călinești, bătut alături de fratele lui de un infirmier. Angajații le-ar fi spus rudelor că bărbatul a murit în somn

Ies la iveală noi detalii în legătură cu decesul unui bărbat de 61 de ani, internat la un centru de recuperare neuropsihică din județul Prahova.

Bărbatul ar fi fost bătut cu pumnii și picioarele de un angajat al centrului din localitatea Călinești și de același tratament ar fi avut parte și fratele lui, a spus la Europa FM Georgiana Pascu, director executiv la Centrului pentru Resurse Juridice. Reprezentanții ONG-lui au discutat, la Călinești, atât cu angajații centrului, cât și cu fratele persoanei decedate.

“Am stat de vorbă cu fratele persoanei decedate. Acesta era foarte temător și ne-a spus aproape plângând cum au fost scoși în fața pavilionului, pe asfalt, aproape toți cei 30 de rezidenți cu dizabilități, au fost loviți, înjurați, umiliți de un angajat. Au fost loviți cu picioarele, cu pumnii, în coaste, în torace, în abdomen, în picioare, în față – și dumnealui avea urme pe față de la loviturile aplicate – că este vorba despre un instructor sau un infirmier care lucrează acolo, colega de tură a dumnealui ar fi încercat să îl oprească, dar fără succes”, a spus Georgiana Pascu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bărbatul lovit nu a primit îngrijiri medicale, a fost trimis la spital abia după 4 zile, la recomandarea unui medic revenit din concediu, mai spune Georgiana Pascu.

A doua zi după vizita la spital, adică pe 5 august, bărbatul a decedat. Reprezentanții centrului din Călinești ar fi încercat să ascundă ce s-a întâmplat.

”Toți ceilalți angajați cu care am stat de vorbă ne-au spus că nu au auzit nimic. Asistenta medicală care era de serviciu ne-a spus că dumneaei era într-un alt pavilion, în aceeași curte, a fost chemată după aproximativ o oră de la acest incident și a crezut că a fost vorba de o altercație între cei doi frați gemeni, cei doi domni în vârstă. Legea prevede foarte clar că orice deces survenit într-o astfel de instituție trebuie tratat ca un deces suspect. Rudelor li s-a spus inițial că domnul respectiv a murit în somn, nu s-a mai trezit și haideți să îl îngropăm repede”’, a mai spus Georgiana Pascu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Raportul întocmit de medicii legiști a arătat că bărbatul decedat suferise numeroase traumatisme.

Cazul a fost preluat de procurori de la Parchetul Tribunalului Prahova care au deschis dosar penal pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.