Criza refugiaților: Austria a sporit controalele la frontieră, traficul pe o autostradă din Ungaria a fost dat peste cap. UE a convocat o reuniune de urgență pe această temă

În Ungaria și Austria continuă criza refugiaților – controalele în trafic au sporit și tot mai mulți cetățeni au intrat pe mâna polițiștilor, pentru trafic de persoane.

Austria și-a întărit încă de aseară controalele la frontieră – după aplicarea acestei măsuri, 5 traficanți au fost arestați și peste 200 de refugiați au fost descoperiți.

De asemenea, s-au format cozi pe autostrada M1 din Ungaria, pe tronsonul spre frontiera austriacă.

Între timp, Germania, Franța și Marea Britanie cer o reuniune de urgenţă a Uniunii Europene pe tema crizei refugiaţilor – întâlnirea ar putea avea loc peste 2 săptămâni.

 

Începând de duminică seară, Austria a suplimentat controalele la frontiere – măsuri convenite cu Germania, Ungaria și Slovacia.

Poliția austriacă precizează că nu e vorba de controale clasice, iar țara nu poate fi acuzată că încalcă acordurile Schengen, în contextul în care această situație impune măsuri drastice.

Practic, este verificată fiecare mașină în care ar putea fi ascunse persoane.

Până acum, au fost descoperiți peste 200 de refugiați fără forme legale. De asemenea, 5 traficanți de persoane au fost arestați, potrivit Reuters.

Din cauza verificărilor minuțioase, traficul rutier a fost dat peste cap pe autostrada M1 – care face legătura între Ungaria și Austria. Coloana de mașini se întindea în această dimineață pe o distanță de 20 de kilometri.

Controalele mai stricte vin în contextul descoperirii macabre de săptămâna trecută – când 71 de refugiați au fost găsiți morți într-un camion abandonat pe o autostradă din Austria.

Autopsiile au arătat că aceștia au murit sufocați, în condițiile în care oamenii erau înghesuiţi câte 5 persoane pe metru pătrat.

Papa Francisc a denunțat ieri această tragedie și a cerut “cooperare eficientă”, ca în cazul, cităm, “crimelor care aduc ofensă întregii umanități”.

Criza refugiaților va fi dezbătută de Uniunea Europeană peste 2 săptămâni– miniştrii de Interne din Uniune au fost convocaţi la o reuniune de urgenţă pe 14 septembrie.

Între altele, ar putea fi adoptate măsuri de prevenire a traficului de imigranţi.

Potrivit BBC, un număr record de peste 107 mii de refugiați au intrat pe teritoriul Europei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS