Confidenţialitate

Criză politică în Republica Moldova: Maia Sandu a sesizat Procuratura din cauza acțiunilor majorității pro-ruse din Parlament | AUDIO

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate și a sesizat Procuratura, după ce majoritatea pro-rusă și antireformistă din Parlament a revocat-o pe președinta  Curții Constituționale, numind un alt judecător în loc. Atacul partidelor pro-ruse vine după ce Curtea Constituțională a dat undă verde dizolvării Parlamentului și organizării alegerilor anticipate. Președinta Maia Sandu  spune că toți cei care au subminat instituțiile statului nu vor scăpa nepedepsiți:

”Am solicitat de la conducătorii organelor de forță să nu se lase antrenați în acțiuni neconstituționale și să nu îndeplinească ordine ilegale. Am solicitat de la Procuratura Generală să ancheteze acțiunile, sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat precum și de actele participanților la acest atac asupra ordinii de drept. Fac apel la comunitatea internațională să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației în fața tentativelor de subminare a instituțiilor statului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 28 aprilie, judecătorii Curtii urmează să stabilească dacă instaurarea stării de ugență la 1 aprilie a fost legală sau nu.  Legea din Republica Moldova spune că Parlamentul nu poate fi dizolvat în starea de urgență, astfel că Igor Dodon și aliații săi din Parlament  încearcă să obțină amânarea declanșării alegerilor anticipate. După ședința Consiliului Suprem de Securitate, președinta  Maia Sandu a avut un mesaj direct pentru antireformiști:

”Decizia de revocare a unui judecător al Curții Constituționale de către Legislativ este ilegală și nulă, iar încercarea de a numi alt judecător atentează la ordinea constituțională din țară. Nici un atac l aindependența Curții Constituționale nu va fi tolerat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Circa 200 de persoane au protestat în fața Curții Constituționale, după votul de astăzi din Parlament. Manifestanții au făcut apel la apărarea Curții Constituționale, în cazul în care deciziile acesteia vor fi ignorate.

Potrivit unui comunicat de presă, Ambasada României la Chișinău a luat notă cu îngrijorare de acțiunile unor partide politice de la Chișinău împotriva Curții Constituționale din Republica Moldova. „Toate aceste demersuri denotă o lipsă de respect față de prevederile constituționale și afectează direct independența Curții Constituționale”, se arată în comunicatul Ambasadei României. De asemenea, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck Hogan, s-a întâlnit cu Maia Sandu. ”Această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei. Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic și Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare”, se arată într-un comunicat al ambasadei SUA.