Criză politică în Grecia

Premierul grec a cerut Parlamentului, duminică , să organizeze imediat un vot de încredere în guvernul său, după demisia ministrului Apărării, care se opunea ferm noii denumiri a Macedoniei pe care parlamentarii greci trebuie să o ratifice în curând, relateză Agerpres, citând AFP.

„Vom proceda imediat la o reînnoire a încrederii în guvernul nostru (printr-un vot) în parlament, pentru a soluţiona principalele dosare ale ţării noastre”, a declarat Alexis Tspiras, după ce a acceptat plecarea lui Panos Kammenos, principal aliat al coaliţiei de la Atena, din echipa executivă.

„Chestiunea macedoneană nu-mi permite să nu-mi sacrific postul de ministru”, a declarat demisionarul, anunţând „retragerea din guvern” a membrilor partidului său, într-o declaraţie în direct în faţa camerelor. „Îi mulţumesc premierului pentru cooperarea noastră şi i-am explicat că din cauza acestei chestiuni naţionale nu mai putem continua”, a adăugat el, la încheierea unei întrevederi cu Alexis Tsipras.

Panos Kammenos, şeful micului partid suveranist Grecii Independenţi (ANEL), îi aducea în general şapte voturi lui Tsipras în parlament. Această „dezertare” ar putea destabiliza coaliţia guvernamentală înaintea alegerilor legislative prevăzute pentru octombrie, dar care ar putea fi devansate pentru luna mai, ca să coincidă cu alegerile europene.

Vineri, parlamentul macedonean a ratificat acordul privind redenumirea ţării drept „Republica Macedoniei de Nord” care, pentru a intra în vigoare, trebuie aprobat şi de partea greacă. Votul în parlamentul de la Atena ar urma să aibă loc „în 10 zile”, potrivit declaraţiilor lui Alexis Tsipras.

Cu toate că nu are nevoie decât de o majoritate simplă pentru a ratifica definitiv schimbarea numelui Macedoniei, şeful guvernului elen dispune doar o mică marjă de manevră (153 de deputaţi din 300, din care 145 sunt din propriul partid de stânga, Syriza). Principalul partid de opoziţie, Noua Democraţie (care are în parlament 78 de aleşi), a anunţat că va vota împotrivă.

Atena şi Skopje au semnat la 17 iunie un acord istoric pentru a redenumi fosta republică iugoslavă cu titulatura de „Republica Macedoniei de Nord”, punând capăt la aproape 30 de ani de disensiuni pe această temă între cele două ţări

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS