Criza de vaccinuri in judetul Vrancea

Sute de sugari vor rămâne nevaccinaţi.

Direcţia de Sănătate Publică a epuizat orice fel de stoc din serul care le oferă nou-născuților imunitate împotriva tuberculozei. Un alt vaccin, cel împotriva hepatitei B, este aproape epuizat în maternitățile din județ. Aceeași situație este, de altfel, și în județul Brăila. La fel ca în Vrancea, vaccinul anti-TBC a fost epuizat, iar în curând se termină și cel împotriva hepatitei.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vrancea au solicitat Ministerului Sănătății vaccinurile care li se administrează nou-născuților în maternitate, însă răspunsul de la București a fost că nici firmele care distribuie aceste vaccinuri nu mai au serul în stoc. Va mai dura încă cel puțin două luni până când în maternități ar putea ajunge din nou vaccinul împotriva tuberculozei. Iar în tot acest timp, bebelușii vor pleca acasă fără să fie imunizați.

Părinţii sunt sfătuiţi fie să aştepte, timp în care să țină bebelușii în casă și să nu intre în contact cu mulțimile de oameni, fie să cumpere vaccinul din farmacii, dacă au norocul să-l găsească. Problema cea mai mare este însă că nici farmaciile nu au vaccinuri, întrucât până acum nimeni nu a fost interesat să-l cumpere, fiind administrat gratuit, în spital.

Medicii spun însă că părinții nu trebuie să intre în panică, pentru că vaccinarea poate fi amânată fără probleme pentru sănătatea micuţilor. În momentul în care dozele de vaccine vor ajunge în județ, imunizarea va fi făcută de medicii de familie.