Criza de vaccin antihepatic B la cea mai mare maternitate din Moldova

De mai bine de trei săptămâni, bebelușii care vin pe lume la Maternitatea ‘Cuza Vodă’ din Iași pleacă acasă fără a fi imunizați.

Medicii Maternității ‘Cuza Vodă’ din Iași spun că stocurile de vaccin nu au fost calculate corespunzător de Ministerul Sănătății, astfel că ultimele doze s-au terminat în urmă cu trei săptămâni.

Chiar dacă dozele vor ajunge de la București, unii bebeluși nu vor mai fi vaccinați, pentru că provin din mediul rural, iar familiile nu au bani pentru a se întoarce la Iași. În plus, nu înțeleg mereu importanța acestui vaccin, afirmă directorul spitalului, Mircea Onofriescu.

Acesta le recomandă părinților să păstreze legătura cu medicul de familie, pentru că imunizarea se poate realiza și prin livrarea vaccinului către aceștia, fără să fie nevoiți să se întoarcă la maternitate.

Mai multe județe din țară se confruntă cu lipsa vaccinului antihepatitic B, precum și a vaccinului Pentaxim – împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi meningitei virale.

Ministerul Sănătăţii a anunțat marți că a cumpărat 156 de mii de doze de vaccin hepatitic B, care urmează să fie aduse în ţară de către producător, iar 280.000 de doze de vaccin difterotetanic vor fi cumpărate până la sfârşitul lunii.