Confidenţialitate

Criticat pentru proasta organizare a alegerilor în străinătate, ministrul Meleșcanu se apără

Ministrul de Externe declară că nu are ce să îşi reproşeze în legătură cu organizarea în străinătate a alegerilor europarlamentare şi a referendumului pe teme de Justiţie.

Potrivit lui Teodor Meleşcanu, în zonele unde sunt trăiesc foarte mulţi români nu se poate face faţă prin consulate şi două sau trei circumscripţii.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, ministrul a susținut că ar fi nevoie de o nouă legislaţie pentru votul în afara graniţelor.

“Am dublat numărul secţiilor de votare… Din punctul nostru de vedere, am făcut tot ceea ce a fost posibil pentru a oferi posibilitatea pentru românii din străinătate să îşi exprime opiniile şi preferinţele. În general au mers bine, dar şi în străinătate şi acasă participarea foarte largă însă a contrazis practic toate evaluările pe care le-am avut. De la 30 la sută la peste 50 la sută. Cel puţin la o treime, două treimi din secţiile de votare din străinătate s-a stat la coadă, uneori s-a stat şi cozi de două ore şi mai bine, dar nu e ceva deosebit că aşa se stătea şi în Bucureşti am văzut, că soţia mea a stat două ore la coadă ca să voteze. La New York, am stat 55 de minute să votez”, a explicat Teodor Meleşcanu.

“Ne-am atins limitele pe care putem noi să le asigurăm în materie de voturi în străinătate. Sigur, sunt şi alte ţări, am trecut pe lângă Ambasada Poloniei, se stătea două ore şi jumătate la coadă. Dar, în mod evident, în zonele unde sunt grupaţi foarte mulţi români nu poţi să faci faţă prin consulate sau două, trei circumscripţii să satisfaci cererile tuturor. De aceea, din punctul meu de vedere, este nevoie o nouă legislaţie pentru votul în străinătate, de ce nu şi pentru românii din ţară, indiferent în ce formă, că e vorba de format electronic sau de vot prin corespondenţă. Este nevoie pentru că noi nu avem nici resursele materiale nici umane pentru a acoperi zonele în care există majorităţi compacte între români”, a adăugat ministrul.

“Nu cred că am ce să îmi reproşez, văd însă nevoia de a găsi o soluţie pentru ca aceste lucruri să nu se mai pună în cârca ministerului de externe şi a ministrului de Externe pentru că este total incorect. (…) Ideea de a crede că cineva este umilit pentru că stă o oră sau două ore ca să voteze nu se potriveşte deloc, dimpotrivă! înseamnă că, într-adevăr, spiritul civic şi cel puţin în condiţiile actuale s-a exprimat foarte clar de către oamenii care au mers la vot indiferent de dificultăţile pe care le-au avut”, a concluzionat Teodor Meleşcanu.