Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu: Unii înțeleg, prin libertate, dreptul de a-i omorî pe ceilalți | VIDEO

Gazetarul Cristian Tudor Popescu și Adriana Nedelea au discutat, luni, la Piața Victoriei, despre libertatea de mișcare, în contextul restricțiilor ce au fost anunțate nu doar de autoritățile din România, ci și de multe alte state europene.

Cristian Tudor Popescu a vorbit despre nevoia de libertate și a dat ca exemplu România, Polonia și Germania, argumentând că această nevoie vine din faptul că cetățenii acestor state au fost privați de aceasta vreme de zeci de ani.

„Să ne gândim, vorbim de Germania, Polonia, România, sunt 3 țări care s-au aflat sub cizma rusească, care au fost lipsite de ceea ce au numit libertate vreme de decenii și au luptat pentru a scăpa din lagărul roșu”, explică gazetarul.

Cu toate acestea, Cristian Tudor Popescu spune că oamenii au ajuns să înțeleagă greșit conceptul de libertate: „Iată cum înțeleg libertatea acesti oameni: libertatea de a nu purta masca, de a nu respecta restricțiile și libertatea de a-i omorî pe alții. Libertatea pur și simplu nu are sens decât dacă o raportezi la cei care o vor și o au, doar dacă știi ce să faci cu ea, dacă ești suficient de evoluat ca ființă umană, încât să știi ce să faci cu ea. O serie de inși înțeleg, prin libertate, dreptul de a-i omorî pe ceilalți. Vedem nu doar simpli cetățeni și oameni cu un grad redus de educație, ci vedem vedete, cântători, actori, mă refer la România.”

Gazetarul a dat exemplul unei fraze care-i vine tot mai des în minte în această perioadă și se întreabă când vor începe oamenii să trateze cu seriozitate acest virus: „«Numai suferința alungă minciuna», și acum mă uit în jur și mă întreb de câtă suferință este nevoie? Să ajungem să încărcăm morții în tiruri ca în SUA, ca în Brazilia, să filmăm cu drona sutele de morminte? Ce așteptăm? Cât mai trebuie să urce această tragedie?”

Referitor la imaginile cu Marcel Ciolacu, surprins la un eveniment fără mască, la care luau parte mai multe persoane, CTP spune că liderul social-democraților nu se gândește la oameni și că, de fapt, prin gestul liderului său, PSD ar vrea să amâne organizarea alegerilor parlamentare din iarnă.

„Eu pot să vă spun la ce nu s-a gândit domnul Ciolacu, și anume la cei despre care vorbește pe toate tonurile de câte ori are ocazia: viețile românilor, nu ne putem juca cu ele. De ce? Pentru că n-are interes acum să se facă alegeri, stă cam prost PSD ar vrea să mai treacă ceva timp, să mai moară niște oameni între timp și să nu ținem alegeri acum, pentru că oamenii mor și fără alegeri acum, la ce trăim în clipa asta.

Redăm în continuare emisiunea integrală: