Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, despre restricții: Măsurile trebuie să fie cele necesare, oricât de neplăcute ar fi | VIDEO

Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu au revenit, luni, în Piața Victoriei, pentru a discuta despre măsurile pe care autoritățile ar trebui să le ia în următoarea perioadă, în scopul prevenirii unui nou val de îmbolnăviri COVID-19.

Creșterea numărului de cazuri noi de coronavirus era de așteptat, spune gazetarul și scriitorul:

„Era destul de clar, încă de acum vreo două săptămâni, că lucrurile acolo merg. Tulpina britanică s-a răspândit foarte repede și mai grav este că apar alte tipuri de afectări la persoane sub 50 de ani, persoane nevaccinate și forme neîntâlnite până acum, care afectează ficatul și nici nu se știe ce mai afectează.”

Spre deosebire de anul trecut, acum avem o speranță, este de părere Cristian Tudor Popescu, moment pe care acesta îl compară cu sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial:

„Suntem în situația din primăvara lui 1945, când Războiul Mondial, care ținea de 4 ani, lăsa să se întrevadă sfârșitul. În primăvară era destul de clar că monstrul nazist se va prăbuși, ceea ce s-a și întâmplat. Cam asta zic eu că ar trebui să gândim și acum. Spre deosebire de anul trecut, acum avem o speranță.”

Cât despre cei care dau crezare teoriilor conspirației, Cristian Tudor Popescu susține că numărul acestora a scăzut în ultima perioadă, pe măsură ce eficiența vaccinurilor anti-COVID este demonstrată:

„Cei care vor să participe la mascaradă, după părerea mea nu mai au mare succes, văd asta din faptul că oamenii se duc la vaccinare, cei mai mulți dintre cetățeni continuă să își țină masca pe față, să păstreze distanțarea. (…) Sunt atât de lipsiți de argumente raționale, nu au nici măcar consistența teoriei cu 5G, nu sunt decât zbierete pentru persoane mai slabe de îngeri. Acum, viața impune niște evoluții cât se poate de raționale, oamenii văd că vaccinul are efect, nu produce reacții adverse semnificative și a creat această speranță. ”

Cristian Tudor Popescu a comentat și decizia de luni a autorităților, care au decis să elimine restricția de vârstă la vaccinul anti-COVID AstraZeneca:

„Cei care au blocat administrarea lui peste vârsta de 55 de ani au făcut-o din precauția științifică și au spus nu avem suficiente date, nu am făcut suficiente teste pe această categorie. Acum, s-au acumulat datele, astfel  încât OMS, având un alt pachet de date, de testări, a recomandat și a spus puteți și peste 55 de ani.”

Nu în ultimul rând, gazetarul și scriitorul a făcut referire la restricțiile care se impun în această perioadă. Dacă autoritățile vor decide să impună măsuri noi, așa cum s-a discutat luni, acestea vor trebui respectate, spune Cristian Tudor Popescu:

„Măsurile trebuie să fie cele necesare. Oricât de neplăcute ar fi, uitați-vă ce se întâmplă în Cehia, unde autoritățile au zis <<hai că pierdem popularitatea, să relaxăm>>. În momentul de față, Cehia este copleșită, bolnavii de COVID în stare gravă sunt exportați pentru că sistemul medical din Cehia este depășit complet. Trebuie luate și trebuie suportate aceste măsuri în acest moment.”

Urmăriți în continuare Piața Victoriei, cu Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu: