Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, despre discursul lui Zelenski: Este un semnal clar că relațiile dintre România și Ucraina vor fi mai strânse în viitor | VIDEO

Discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Parlamentul României, este un semnal foarte clar că relațiile dintre cele două țări vor fi – în anii care vin – mult mai strânse, iar românii din Ucraina se vor bucura de mai multe drepturi – e de părere scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu. El a comentat la Europa FM discursul președintelui Zelenski.

„Gestul românilor de a-i ajuta pe refugiații ucraineni a fost recepționat ca atare și când se va termina iadul acesta, cu siguranță că atunci se vor stabili clar niște lucruri în legătură cu limba, cu posibilitatea de a studia în limba română, cu drepturile ca minoritate ale românilor de acolo, prin urmare, mi se pare o direcție cât se poate de probabilă – strângerea relațiilor dintre România și Ucraina”, a spus Cristian Tudor Popescu la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Impresionat de imaginile cu civilii uciși de ruși în localitatea ucraineană Bucha – imagini care au rulat la începutul discursului în parlamentul României al președintelui Volodimir Zelenski – scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu a declarat la Europa FM că astfel de imagini ar putea fi văzute și în alte localități, dacă rușii s-ar retrage din ele.

Mai mult – spune Cristian Tudor Popescu – legarea la spate a mâinilor victimelor și împușcarea or în ceafă ar fi o tradiție a armatei ruse. Ei au folosit acest tip de execuție și în alte războaie.

„A vorbit președintele Zelenski despre intenția de a extermina poporul ucrainean – civilii. Și iată că s-au dus cu lista și i-au executat acolo pe oameni, cu mâinile legate la spate și cu un glonț în ceafă. Procedeul acesta este o tradiție rusească. A fost folosit și după 1917, a fost folosită în executarea a 22.500 de prizonieri polonezi și l-au aplicat aici în mod premeditat și declarat”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ceea ce se întâmplă acum în Rusia e un dispreț al al Vladimir Putin față de Europa – spune Cristian Tudor Popescu. El e de părere că Europa trebuie să răspundă prin renunțarea la propriul confort.

„Acum este timpul Europei să arate dacă este în stare de o acțiune coordonată ămpotriva Rusiei care să nu mai țină seama de interesele meschine ale fiecărei națiuni. Pentru că se poate face acest lucru. Asta înseamnă o viață mai grea pentru germani, francezi sau alți europeni, dar lucrul acesta trebuie suportat. Europa este în război”, a spus Cristian Tudor Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește întreaga Ediție Specială Europa FM, cu Cătălin Striblea și Adriana Nedelea, aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Volodimir Zelenski, mesaj pentru România: Viitorul nostru este împreună într-o familie europeană | VIDEO