Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, despre bolnavii legați și sedați: Oamenii ăia nu au aer și tu le faci sedative? | VIDEO

Cristian Tudor Popescu a comentat, la Piața Victoriei, dezvăluirile făcute de un cadru medical din cadrul secției ATI de la Spitalul Județean Sibiu, în care bolnavii de COVID-19 ar fi legați de pat și sedați puternic.

Gazetarul și scriitorul spune că nu ar exista motive pentru care pacienții aflați în stare gravă să fie legați și sedați:

„Ce spune acel medic, esenta este următoarea: oamenii aceia nu sunt agitați pentru că sunt bolnavi psihic. Acei oameni nu sunt isterici, acei oameni nu au aer și a nu avea aer este una dintre cele mai dure solicitări ale creierului unui om. Senzațiile creează o stare de panică în creier pe care puțini oameni reușesc să o stăpânească. Ce rost are să-i sedezi? Are rost să le dai oxigen.”

Sedarea unor bolnavi cum sunt cei de COVID-19 ar putea chiar să le afecteze capacitatea de a respira, chiar mai mult decât o face deja boala, mai spune Cristian Tudor Popescu:

„Mă gândesc că sedarea poate să îți deprecieze funcția respiratorie și mai mult. Oamenii ăia nu au aer și tu le faci sedative? De ce sunt agitați, că sunt nebuni? Nu, pentru că nu au aer și dacă nu au aer nu-i legi de pat, le dai oxigen.”

Parchetul de pe langă Tribunalul Sibiu a deschis dosar penal pentru omor la secția ATI a Spitalului Județean, după ce un fost angajat a acuzat că pacienții sunt sedați din primul moment cu mari cantități de sedative, legați de paturi, iar bolnavii nu sunt văzuți de medici cu zilele.

Europa FM a stat de vorbă cu asistentul medical în cauză, cu primprocurorul Parchetului de pe langă Tribunalul Sibiu dar și cu purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu.

Cazul a fost relatat mai întâi de site-ul turnulsfatului.ro.

Fostul angajat al Spitalului Județean spune că a rezistat în secțiile modulare ATI doar câteva săptămâni, deși are o experiență în reanimare de 7 ani. Și asta pentru că bolnavii de COVID ar fi fost sedați excesiv și adeseori legați de paturi:

„Am văzut oameni legați de pat cu legături făcute din fașă sau sunt unele legături mai speciale. Majoritatea oamenilor pe care i-am văzut eu în acea secție erau sedați.”

Urmăriți în continuare Piața Victoriei, cu Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu: