Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu: Chiar dacă pui carantina, cel puțin 3 săptămâni, o lună, nu vor scădea infectările | VIDEO

Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu au vorbit alături de ascultătorii Europa FM, în Piața Victoriei, despre posibile alternative la restricțiile impuse până acum de autorități, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Oamenii vor mereu să știe când vor fi aplicate restricții mai dure, precum carantina, însă nimeni nu se întreabă de ce este necesar să fie aplicate astfel de măsuri, spune Cristian Tudor Popescu:

„Vorbim despre vorbe. (…) Întrebarea care revine sistematic în 95% din cazuri e „ne închid ăștia, domn Popescu?” (…) Pe de o parte, ne închid ăștia înseamnă că ăștia vor ei, acolo, în fiecare zi, e o uneltire, uneltesc să ne închidă. Să ne închidă unde, de ce, nu contează.”

Gazetarul și scriitorul repetă, la Piața Victoriei, faptul că autoritățile nu au niciun interes prin aplicare unor restricții dure, în afară de a ține sub control răspândirea virusului:

„De ce ar vrea să ne închidă? (…) Ce interes ar avea, ce câștigă ei la afacerea asta, că dacă avem un răspuns la întrebarea asta e în regulă. Ce dracului câștigă, nu poți să te întrebi? Dimpotrivă, pot să piardă capital politic. (…) De ce ar avea interes, din sadism? Nu vor să intre omul într-un bar să bea o bere, ca să meargă economia mai prost? Fac un apel la rațiune, n-au niciun interes, ei n-ar vrea. Credeți că n-ar vrea să spună de mâine nu mai purtăm mască, nu ne mai vaccinăm și dă-l dracu de COVID?”

Chiar dacă se va decide carantinarea Capitalei, acest lucru nu va presupune și o scădere automată a numărului de cazuri noi, consideră Cristian Tudor Popescu:

„Fac o predicție, în situația de față, chiar dacă pui carantina, cel puțin 3 săptămâni, o lună, nu vor scădea infectările, pentru că e valul 3 al pandemiei. Cu măsurile astea poți să speri să o stopezi peste 2-3 săptămâni. Vor crește indiferent de ce se va hotărâ mâine.”

Între timp, cel mai important lucru este ca oamenii să se vaccineze anti-COVID, a adăugat gazetarul și scriitorul, în dialogul cu Adriana Nedelea și ascultătorii Europa FM:

„În tot timpul ăsta cât ne dăm cu toate bărcile și de ceasul morții, sper să meargă vaccinarea. Eu m-am înscris pe 15 martie, la centrul C. I. Parhon, unde am văzut după aceea că e vorba de AstraZeneca, am spus că mă vaccinez cu AstraZeneca. Erau doar 120 de persoane, a trecut o săptămână, n-am primit nimic. Să ne vaccinăm, în rest nu există soluție, faptul că se va ajunge la limită cu paturile ATI este vina autorităților sanitare. Acolo e o problemă mai gravă, problema medicilor, dar sunt soluții și aici. În Grecia au luat medici din privat, ca în stare de asediu, întâi i-au rugat, apoi le-a ordonat statul. Eu nu mă aștept la o îmbunătățire a situației în următoarele săptămâni, vom auzi de morți în continuare, se vor umple ATI-urile, important e să ne vaccinăm. Să mai zic să purtăm mască, să mai zic să nu ne băgăm în turmă, asta nu mai zic pentru că e inutil.”

În plus, autoritățile trebuie să găsească, în cel mai scurt timp, persoane capabile să creeze o punte de legătură între conducere și cetățeni și să le transmită oamenilor încredere, a mai spus Cristian Tudor Popescu:

„În momentul ăsta, nu pe termen mediu și lung, ce măsură aș lua cu prioritate zero? Măsura ar fi să găsesc niște oameni capabili să vorbească cu oamenii. Nimeni, din tot Guvernul, din coaliția de guvernare, nimeni dintre aceste persoane nu este capabilă să le vorbească oamenilor, să le explice lucrurile. Cineva care să aibă suficientă credibiliate și care să comunice cu oamenii, aceasta fiind și singura cale de blocare a fake news-urile.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: