Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu: Cei care nu se prezintă la rapelul cu AstraZeneca sunt în cea mai proastă situație | VIDEO

Cristian Tudor Popescu spune că înțelege sentimentul de nesiguranță pe care îl au unii oameni față de vaccinarea cu AstraZeneca, însă trebuie să ne bazăm deciziile pe fapte, nu pe emoții:

„Cu AstraZeneca, încep prin a spune am înțeles că există această emoție și în astfel de emoție nu poți să ceri oamenilor să alcătuiască o entitate rațională. (…) Există o grămadă de alte situații în viață în care probabilitatea să mori e mult mai mare decât acest 19 din 34 de milioane și nu s-a demonstrat nici în ziua de azi o corelație precisă.”

Drept urmare, gazetarul și scriitorul face un apel la toți românii care și-au făcut deja prima doză de vaccin anti-Covid AstraZeneca să meargă și la rapel, întrucât, dacă nu o vor face, nu vor avea ocazia să primească o a doua doză dintr-un alt ser:

„Cu încăpățânare și cu speranță și rugându-i să judece, le spun celor care au de făcut rapelul cu AstraZeneca, cei care nu se prezintă la rapel acum sunt în cea mai proastă situație pentru că nu pot face nimic, nu se poate face cu alt vaccin, nu există o bază științifică, nu există proceduri. Probabilitatea de a muri în clipa de față este de 10 ori mai mare, mai mult, decât în cazul acestor tromboze.”

În plus, după cum amintește și Cristian Tudor Popescu, datele din România arată că nicio persoană nu a suferit vreun accident trombotic în urma vaccinării cu AstraZeneca:

„În România, din 400.000 de vaccinări cu AstraZeneca în prima tură, nu a fost înregistrat un astfel de caz iar în lume, la tura a doua, nu avem nicăieri un accident trombotic. Șansele sunt nule, practic, să aibă o problemă la rapel. Eu sper ca totuși rapelul să-l facă, iar cei care nu mai vor, care s-au restras, să se înscrie la alte vaccinări. Cei care vor refuza să facă rapelul cu AstraZeneca vor pierde cel puțin 3 luni, un timp care va fi riscant pentru ei.”

Totodată, gazetarul și scriitorul spune că sunt alte vaccinuri care, într-adevăr, sunt problematice, dar despre care nu se vorbește atât de mult:

„Vaccinul chinezesc, după cum a recunoscut un oficial chinez, care a dispărut imediat de pe internet după ce a spus chestia asta, are la prima doză fenomenala eficiență zero, nu face nimic, e apă chioară, iar la doua se pare că s-ar apropia de 50%. Vaccinul Sputnik tocmai a omorât 4 oameni, au murit în urma vaccinului 4 oameni, această știre nu e la fel de vehiculată.”