Confidenţialitate

Cristian Grosu, jurnalist și analist la Curs de Guvernare: “România are niște cărți extraordinare în privința surselor de energie” | AUDIO

Invazia rusă în Ucraina a destabilizat Europa din toate punctele de vedere, dar mai ales din punct de vedere economic.

Planurile de redresare, tranziția verde, investițiile și planurile comune ambițioase ale Europei, toate sunt privite acum prin lentila războiului, care le cere europenilor să crească bugetul pentru armament, să scadă dependența de gazul rusesc și de materiile prime din China, să asigure reziliența regională și locală.

Deciziile pe termen lung se transformă în acțiuni pe termen scurt. Securitatea energetică și cea teritorială sunt pe lista de priorități ale Europei și până când se vor găsi soluții de pus în practică, europenii, dar și noi, românii trebuie să rezistăm avalanșei de riscuri la care ne expune acest război. Dar, chiar și pentru reziliența trebuie să ai niște planuri.

Cristian Grosu, jurnalist și analist la Curs de Guvernare, a declarat pentru Misiunea Verde că “România are niște cărți extraordinare în privința surselor de energie. Suntem în top 6-7 în UE în privința capacității de a produce energie verde. Marea problemă e gestiunea acestor oportunități”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Însă, în ceea ce privește materiile prime necesare pentru producția energiei regenerabile, Cristian Grosu mai spune că “UE își poate produce singură doar 1% din materiile prime critice pentru eoliene și doar 2% din materiile prime pentru fotovoltaice. Aici e o mare dramă. Dacă nu vom reuși să ne acoperim 30% din necesarul de materii prime necesare vom fi șantajați de Rusia și China”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: INQUAM Photos / George Călin