Confidenţialitate

Cristian Ghinea: Guvernul României nu va face modificări fiscale în 2024, pentru că sunt alegeri, dar de la anul vor crește TVA-ul | VIDEO

Guvernul României a primit miercuri, 20 martie, cel mai dur avertisment privind banii din PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență – de la trei mari emisari ai Comisiei Europene (CE) veniți la București. PNRR este programul prin care România ar trebui să primească gratuit sau cu dobânzi foarte mici 29 de miliarde de euro până în 2026, inclusiv. Trimișii CE spun însă că au în față niște nepricepuți sau niște oameni care nu își fac treaba, căci, până acum, România a tras 9 miliarde de euro, din care a cheltuit doar 1,9 miliarde. România ar mai avea de luat în jur de 17 miliarde de euro, dar, la câte luni au mai rămas europenii ne spun că asta este greu spre foarte greu, pentru că, tehnic, România are de îndeplinit anumite jaloane. „România merge în direcția greșită” – a fost exprimarea emisarilor. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – fostul ministru al Fondurilor Europene și actualul coordonator al grupului de politici publice al USR – Cristian Ghinea – a afirmat că reforma fiscală – prin introducerea de noi taxe și impozite – va apărea anul viitor, adăugând că guvernanții actuali trag de timp în această privință în anul alegerilor, pentru a nu-și pierde voturile cetățenilor. 

Cristian Ghinea: „Bugetul României era și este franjuri. Comisia Europeană tot pune presiune pentru ca statul român să colecteze mai mulți bani la buget”

Cătălin Striblea: Sunt foarte curios, pentru că dumneavoastră știți ceea ce ați lăsat în jaloanele alea. Ieri au venit oamenii ăștia la București (n.r.emisarii Comisiei Europene) și au spus că situația e gravă. Acestea sunt cuvintele lor. Si suntem în fața unei tranșe a treia, din care, am și zis ascultătorilor, că sunt câteva lucruri pe care Guvernul nu vrea, nu poate să le facă. Are dificultăți. Nu-mi dau seama. Li s-a spus așa: «facilitățile fiscale ale microîntreprinderilor – astea cu 500.000 de euro». Ce ar trebui să facă? Unde ar trebui să ducă pragul Guvernul? 

Cristian Ghinea: „Sunt două mari chestiuni. Asta cu microîntreprinderile și cealaltă, care este chiar mai gravă după părerea mea, cu companiile de stat. Asta cu microîntreprinderile este așa: bugetul României era și este franjuri. Și, vedeți, Comisia Europeană tot pune presiune pentru ca statul român să colecteze mai mulți bani la buget. Și ai două opțiuni. Opțiunea milițienească – cu pulanul – sau opțiunea liberală – hai să facem să se dezvolte economia, să vină cu mai mulți bani la buget. Ei au eșuat în a doua opțiune și tot încearcă tactici de milițieni.

Așa cum am negociat PNRR-ul, marja de manevră a Guvernului era foarte mare. Și, în mintea mea și a lui Florin Cîțu, care era prim-ministru la acel moment, era așa: o să punem la punct bugetul. O să reducem cheltuielile statului și atunci nu o să mai fie nevoie de asemenea măsuri. Au venit PSD și PNL la guvernare și au făcut taman invers: au aruncat cu bani în toate părțile, și ăia de la comisie au zis: «domnule, dar trebuia să vă echilibrați bugetul, nu să vi-l dați mai rău peste cap». Asta au zis ieri. Că ajunge deficitul bugetar la 7%. «Ok, aruncați cu bani în stânga și în dreapta, e decizia voastră națională, dar trebuie să și puneți de undeva banii ăștia». Și s-au apucat să urce cu picioarele pe microîntreprinderi. Planul meu de implementare al PNRR-ului era să nu ajungem să avem problema asta. Acum, dat fiind că au problema asta sunt disperați”.

Cristian Ghinea: „Ei vor rezista anul ăsta la orice fel de modificare, pentru că se va alege, oamenii îi vor vota. De la anul vor crește TVA-ul”

Cătălin Striblea: La cât ar putea să ducă plafonul ăsta, după niște calcule? În disperarea asta.

Cristian Ghinea: „Nu pot să vă dau eu, din opoziție, acest răspuns”.

Cătălin Striblea: Am zis că pe culoarele politice poate se mai vorbește. Poate le mai trece ceva prin cap.

Cristian Ghinea:Ce vor ei să facă, de fapt, și cred că nu se va schimba ceva, este să amâne totul pentru viitor. Și Marcel Boloș, că e un ministru mai nepriceput la comunicare, ca să mă exprim frumos, are acea sinceritate de a spune pe față, aproape. Reforma fiscală se numește acum – când vrei să pui taxe noi și impozite îi spui reformă fiscală – reforma fiscală va fi la anul. Practic, ei vor rezista anul ăsta la orice fel de modificare, pentru că se va alege, oamenii îi vor vota, iar anul viitor vor crește TVA-ul, vor scădea din nou pragul la microîntreprinderi. Se știe că asta urmează. Ei spun destul de transparent: Comisia Europeană așteaptă reechilibrarea bugetară și tot ce vor ei să câștige timp să nu se întâmple anul ăsta, pentru ca oamenii să nu îi penalizeze la vot. Asta este miza. Eu nu cred că se va întâmpla anul ăsta o schimbare la microîntreprinderi, dar la anul va veni catastrofa fiscală. Dacă rămân ei la guvernare, evident”.

Cristian Ghinea: „De 15 ani tot mimăm că vrem să facem reforma companiilor de stat”. Ceea ce nu se întâmplă, pentru că aceste companii sunt conduse de toată «pilăraia» PSD și PNL băgată acolo

Cătălin Striblea: Evident, că sunt alegeri la mijloc. Și al doilea lucru. Spuneați așa: numirile în companiile publice. Acesta e lucrul greu pentru PNL și PSD. Ăsta e nerezolvabil.

Cristian Ghinea:Eu nu cred că e nerezolvabil. E genul ăla de problemă pentru care știi exact ce trebuie să faci, dar nu vrei să faci. Și, dacă îmi permiteți, pentru că s-au spus multe porcării legate de PNRR. Aș citi foarte scurt ce anume am pus eu în PNRR pe companii de stat:

  • Selectarea și numirea membrilor Consiliului de Administrație la CNAIV, Metrorex Călători și CFR.
  • Pe noua lege, care presupune un proces transprarent de numire și de selecție, intrarea în vigoare a legislației actualizate privind companiile de stat. Și o să vă spun imediat ce înseamnă asta.
  • Îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor de stat din sectorul energetic. De ce sectorul energetic? Pentru că acolo e marea plăcintă. Uriașa sursă de corupție sistemică în România sunt companiile de stat din sectorul energetic. Statul produce 80% din energia pe care tot statul ne-o vinde nouă scump.
  • Operaționalizarea agrupului operativ din cadrul Guvernului, care să se ocupe de chestiunea asta.

Cristian Ghinea: „Cei de la Comisie zic: «am înțeles că ați înființat o agenție pe hârtie, dar aia nu face nimic. Asta nu înseamnă că ați făcut reforma»”

Niște chestiuni banale, dacă te gândești la un stat modern, care ar trebui să închidă această uriașă sursă de corupție care sunt companiile de stat. Să rezolve problema. Și am pus pașii ăștia în PNRR, tocmai ca să nu ne mai putem fofila. Pentru că, de 15 ani, tot mimăm că vrem să facem reforma companiilor de stat. Ceea ce nu se întâmplă, pentru că, de fapt, dacă te uiți cine conduce aceste companii… e toată «pilăraia» PSD și PNL băgată acolo. Și atunci am zis. Le punem niște scopuri foarte clare prin care Metrorex, CFR-urile și companiile de energie – și dacă le rezolvi pe astea ai rezolvat 90% din problema companiilor de stat – vor avea niște oameni competenți, luați de pe piața liberă, numiți acolo și vor avea niște criterii de evaluare – să fie eficienți, să nu se mai fure din companii . Și aceste criterii vor fi monitorizate de către un grup de lucru de la Guvern, care va fi însărcinat să se ocupe de asta. Asta ar însemna reforma.

Ei, de 2 ani jumate au o imaginație nebună în a se face că fac reforma asta, dar fără să facă ceva. De pildă, în loc să facă un grup operativ, cum am spus eu, în PNRR, au creat ditamai agenția, un monstru birocratic, unde, de un an, tot nu se ocupă posturile. Pentru că, în loc să facă un grup mic de experți bine plătiți și care să aibă putere să se bage peste companii au făcut un întreg monstru birocratic care nu face nimic. Ca și alte autorități de reglementare pe care le avem, cum ar fi ASF-ul, Agenția pentru Reglementare în Energie, unde sunt funcții politizate și care, de fapt, nu fac nimic. Cei de la Comisie zic: «am înțeles că ați înființat o agenție pe hârtie, dar aia nu face nimic. Asta nu înseamnă că ați făcut reforma». Asta este, de fapt, buba”.

Cristian Ghinea: „Comisia le-a făcut o favoare. Că dacă le-ar zice ceva, le-ar respinge banii”

Cătălin Striblea: Și a treia cerere de plată… de câți bani ar fi vorba pe care riscăm să nu îi primim acum?

Cristian Ghinea:De 3 miliarde de euro. Sunt blocați. Banii încă nu au venit. Pe regulamentul european, statul membru depune cerera de plată și într-o lună comisia are timp să spună: vă dăm sau nu vă dăm banii. Au depus-o în decembrie, cu 9 luni întârziere. Suntem în martie. A trecut luna de zile și Comisia nu a zis nici da, nici nu. Comisia le-a făcut o favoare. Că dacă le-ar zice ceva, le-ar respinge banii. E un fel de… «așteptăm să vedem dacă mai faceți ceva… nu mai faceți. Nu vă zicem acum, că dacă vă zicem acum vă tăiem banii. Hai, poate vă mai gândiți și mai faceți ceva». Dar, de fapt, tranșa este blocată”.

Urmăriți întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România, în urmă cu reformele pe care trebuie să le facă în schimbul fondurilor UE de redresare. Celine Gauer: Țara este în procedură de deficit excesiv care nu dispare | AUDIO