Confidenţialitate

Creșterea pensiilor și a salariului minim, încă incerte. „Mai suportați-ne o săptămână să venim cu decizia”, transmite Marcel Ciolacu | AUDIO

„Mai suportați-ne o săptămână!”. Este mesajul transmis de reprezentanții coaliției de guvernare, atunci când au fost întrebați când va fi luată o decizie în privința majorării pensiilor și a salariului minim.

Premierul Nicolae Ciucă spunea miercuri că până nu va fi gata proiectul de buget pe anul viitor, nu va fi  anunțată nicio cifră legată de aceste majorări.

Încă din luna august, reprezentanții Guvernului tot aduc în discuție creșterea pensiilor și a salariului minim. PSD și PNL se întrec în promisiuni privind astfel de majorări. Liderul PSD, Marcel Ciolacu spune că decizia ar putea veni peste o săptămână:

„Mai suportați-ne o săptămână să venim cu decizia finală. Sunt mai multe variante de lucru, doresc să fim corecți cu toată lumea în această perioadă și pentru cei cu venituri mai mari dar mai ales pentru cei cu venituri mai mici.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Nicolae Ciucă spune că întâi trebuie să fie gata proiectul de buget pe anul viitor:

„Am discutat și despre salarii și despre pensii doar că, până când nu vom avea o analiză despre buget, pe cifre concrete, nu doresc să fac niciun fel de referire la cuantumul cu care va crește salariul minim.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dar până la proiectul de buget pe 2023, trebuie adoptată o nouă ordonanță pe energie și una legată de pensiile speciale, după cum a menționat Marcel Ciolacu.

„Ordonanța pe energie, cred că din punctul de vedere la toată lumea, este prioritatea 1. De aici pornim construcția bugetului și nu numai ordonanța pe energie, și ordonanța în ceea ce privește pensiile speciale. E normal să știm ce economii facem de la pensiile speciale, ce efort bugetar este necesar pentru a compensa pe energie și apoi să construim acest buget, pentru prima oară pe programe și nu pe cifre.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicatele au cerut ca pensiile și salariul minim să crească raportat la rata inflației.

Citește și: Premierul Ciucă admite că Guvernul a greșit când a plafonat prețul lemnului de foc: „Avem puterea să recunoaștem unde greșim și să luăm măsuri în consecință” | AUDIO