Confidenţialitate

Brazilia: Preşedintele Bolsonaro, amendat pentru nepurtarea măştii în public

Preşedintele brazilian a fost condamnat la plata unei amenzi pentru că a participat fără să poarte mască şi fără să respecte măsurile sanitare anti-Covid la un eveniment public în statul Sao Paulo.

Mii de motociclişti au participat, sâmbătă, la mitingul “Accelerează pentru Hristos”, relatează Agerpres, citând France Presse.

Jair Bolsonaro a condus convoiul de motociclişti purtând o cască deschisă, însă fără mască, încălcând astfel regulile impuse de autorităţile statului.

Autorităţile din Sao Paulo au declarat că i-au amendat cu suma de 552 de reali (circa 108 dolari) pe preşedintele Bolsonaro, pe fiul său Eduardo, membru al Congresului, şi pe ministrul Infrastructurii, Tarcisio Gomes, pentru că nu au purtat mască şi nu au respectat măsurile de distanţare socială în timpul mitingului.

Jair Bolsonaro, care a cerut organizarea de mitinguri electorale în toată Brazilia înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor, a ignorat avertismentele guvernatorului din Sao Paulo, Joao Doria, un rival politic, care a declarat că preşedintele va fi amendat dacă încalcă legile statului.

Extremist și nostalgic al dictaturii militare, preşedintele s-a opus în repetate rânduri lui Joao Doria şi altor guvernatori cu privire la măsurile impuse pentru a combate pandemia de COVID-19, care a provocat aproape 485.000 de decese în Brazilia.

Jair Bolsonaro critică cu regularitate măsurile de izolare şi purtarea măştilor, şi promovează medicamente precum clorochina, deşi studiile nu le-au demonstrat eficacitatea în tratarea Covid.