Cozi la secțiile de votare deschise pentru francezi în străinătate

Cozi la secțiile de votare deschise pentru francezi în străinătate. Din Washington până la Londra, francezii din străinătate s-au prezentat în masă la vot, în primul tur al unor alegeri prezidențiale.

 

În SUA, Canada și America de Sud, sute de mii de cetățeni francezi au fost chemați la urne cu o zi înainte, dat fiind decalajul orar, pentru a alege între cei 11 candidați, într-un scrutin dominat de indecizia alegătorilor.

„Nu vrem să existe un Donald Trump în Franța”, explică un expatriat din Alsacia în SUA.

În Statele Unite, sunt înscriși aproape 120.000 de alegători francezi, dintre care peste 11.000 la Washington, cu 30% mai mult decât în primul tur pentru alegerile prezidențiale din 2012, potrivit cifrelor Ambasadei franceze.

Măsurile de securitate au fost „întărite” la cele 69 de birouri de vot de pe teritoriul SUA. La New York, Consulatul Franței, unde are loc votul, a fost evacuat pentru scurt timp sâmbătă după-amiaza, în urma unei alerte cu bombă, înainte ca lucrurile să reintre în normal.

În metropola canadiană Montreal, alegătorii au așteptat și trei ore pentru a ajunge în cabina de vot ca urmare a prezenţei ridicate la urne.

Cozi lungi s-au format şi în mai multe capitale europene, precum Londra şi Berlin, ceea ce înseamnă că francezii s-au mobilizat pentru a vota.

La Berlin, afluența de alegători era notabilă în fața Ambasadei Franței, unde în jur de 12.000 de francezi s-au înscris să voteze. Coada se întindea pe circa 200 de metri în exteriorul ambasadei la mijlocul zilei de duminică, lângă Poarta Brandenburg, în ciuda ploii. Pentru a intra, alegătorii au fost obligați să treacă printr-un detector de metale, iar gențile lor au trecut prin aparate cu raze X.

Analiştii cred că prezenţa ridicată la urne va fi crucială pentru oprirea ascensiunii candidatei Frontului Naţional, Marine Le Pen.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS