Confidenţialitate

COVID: Marea Britanie, prima țară care autorizează vaccinul Pfizer-BioNTech

Marea Britanie devine prima țară a lumii care autorizează vaccinul creat de Pfizer-BioNTech împotriva infecției cu temutul coronavirus SARS-CoV-2.

Guvernul de la Londra a acceptat, miercuri, recomandarea făcută în acest sens de Agenția independentă de reglementare a medicamentelor și produselor medicale (MHRA).

“Începând de săptămâna viitoare, vom începe programul de vaccinare împotriva COVID-19”, a declarat pentru Sky News ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock.

Într-o primă etapă vor fi administrate 800.000 de doze, potrivit BBC. Primele persoane care vor fi imunizate sunt cele din grupurile considerate vulnerabile în fața infecției.

Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze, cantitate suficientă pentru a vaccina 20 de milioane de persoane.

Vaccinul Pfizer-BioNTech trebuie păstrat la -71 de grade Celsius pentru a rămâne eficace.

Prețul unei doze este de 20 de dolari.

Cu peste 59.000 de decese şi peste 1,5 milioane de contaminări, Marea Britanie este ţara cel mai grav afectată din Europa de pandemie.

În actualul context, regina Elisabeta a II-a a şi prinţul consort Philip vor petrece Crăciunul din acest an la Castelul Windsor, pentru prima dată după o perioadă de peste 30 de ani, a anunţat Palatul Buckingham.

În mod tradiţional, cuplul îşi petrece sărbătorile de sfârşit de an la reşedinţa Sandringham, situată în comitatul Norfolk din estul Angliei, alături de alţi membri ai familiei regale.

Din cauza crizei sanitare însă, suverana de 94 de ani şi soţul ei, în vârstă de 99 de ani şi cu o sănătate fragilă, au decis să rămână de această dată la Castelul Windsor, aflat la periferia Londrei.

“După ce au analizat toate sfaturile primite, regina şi ducele de Edinburgh au decis să petreacă în acest an Crăciunul în linişte la Windsor”, a anunţat, marţi, un purtător de cuvânt de la Palatul Buckingham.

Pe durata primului val al pandemiei de coronavirus, suverana şi soţul său şi-au suspendat angajamentele publice şi s-au izolat în reşedinţa lor din Windsor. Apoi, cuplul regal s-a deplasat la Castelul Balmoral pe perioada verii, conform tradiției.