COVID-19: Rusia a depăşit pragul de 10.000 de decese

Autoritățile sanitare ruse au anunţat, sâmbătă, atingerea pragului de 10.000 de decese în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus, un bilanţ ce rămâne totuşi inferior celor raportate de alte state care au fost la rândul lor grav afectate de pandemie, relatează France Presse.

Rusia a confirmat 674.515 de cazuri de COVID-19 pe teritoriul său şi ocupă locul al treilea în clasamentul celor mai afectate ţări din lume prin prisma numărului de infectări.

Totuşi, numărul relativ scăzut de decese raportate la cazurile de infectare, în comparaţie cu alte ţări, ridică semne de întrebare legate de o posibilă subevaluare a bilanţului victimelor.

Rusia a explicat cifrele sale mai mici, comparate cu cele din ţările occidentale, prin faptul că autorităţile naţionale numără în primul rând doar decesele a căror cauză principală, după autopsie, este noul coronavirus, în timp ce alte ţări recenzează cvasi-totalitatea deceselor care îi vizează pe pacienţii testaţi pozitiv cu noul coronavirus.

Autorităţile ruse susţin totodată că epidemia a ajuns mai târziu în Rusia, că această ţară a avut timpul necesar pentru a pregăti spitalele şi pentru a dezvolta o politică de depistare în masă.

În bilanţul său asupra mortalităţii din aprilie, agenţia publică Rosstat a dublat numărul morţilor recenzaţi în acea lună, după ce a lărgit definiţia deceselor pe baza recomandărilor formulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Departamentul Sănătăţii din Moscova a numărat în mai 5.260 de decese cauzate de noul coronavirus, utilizând această metodă de clasificare.

La rândul său, site-ul Guvernului rus anunţă însă în continuare că 3.929 de persoane au murit de COVID-19 în capitala ţării pe întreaga durată a pandemiei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS