Confidenţialitate

COVID-19: Bilanțul epidemiei în țările vecine României

Încă două persoane au murit de COVID-19 în Republica Moldova, bilanţul morţilor ajungând la 17, potrivit anunţului făcut luni, relatează portalul Deschide.md.

În Republica Moldova, ultima victimă este “o pacientă de 81 de ani (…) care a decedat la Institutul de medicină urgentă”. Ea “a fost internată pe data de 5 aprilie în stare extrem de gravă”, a precizat ministrul sănătăţii Viorica Dumbrăveanu. Ea a adăugat că o altă ultimă victimă este “un bărbat de 78 de ani, care a fost internat pe data de 4 aprilie cu cardiopatie şi hipertensiune arterială”.

Potrivit Radio Chişinău, Viorica Dumbrăveanu a mai informat că în prezent 76 de persoane contaminate cu COVID-19 se află în stare gravă, iar zece dintre acestea sunt intubate. Până acum, au fost confirmate 864 de cazuri de infecţie cu COVID-19 în Republica Moldova.

În Bulgaria, numărul de pacienţi cu COVID-19 a crescut la 541 luni dimineaţă, cu 21 de decese, a anunţat grupul operativ naţional coronavirus. 19 cazuri au fost confirmate în ultimele 24 de ore şi 6 persoane au fost internate în spital.

Un total de 210 pacienţi au fost internaţi pentru tratament în spital, dintre care 22 la terapie intensivă.

Trei persoane au murit în ultimele 24 de ore, toate având condiţii preexistente.

Vârsta medie a pacienţilor care au murit în Bulgaria era de 65 de ani.

Printre pacienţi se numără 30 de medici (17 doctori, opt asistente medicale şi alţi 5 profesionişti din domeniul medical). 22 dintre ei au contractat virusul în timp ce erau la lucru.

Aproximativ 2.200 de persoane per milion sunt testate în Bulgaria. Acesta este un nivel mediu în comparaţie cu alte ţări, a declarat şeful grupului operativ coronavirus, prof. Venţislav Mutafchiski.

Un total de 252 de persoane au fost testate duminică. Un nou laborator a început duminică testele de coronavirus.

Profesorul Mutafchiski se aşteaptă ca vârful epidemiei generate de noul coronavirus să fie în jurul Paştelui ortodox. El a spus că aşteptările sale se bazează pe modele matematice.

Numărul de cazuri confirmate de COVID-19 în Ungaria a crescut la 744, cu alte patru decese raportate, a anunţat luni dimineaţă website-ul koronavirus.gov.hu, citat de MTI.

Până în prezent, 38 de persoane au murit din cauza COVID-19 şi 67 s-au vindecat. 14.325 de persoane sunt în carantină şi au fost efectuate 22.282 de teste de coronavirus.

Cei patru pacienţi care au murit în ultimele 24 de ore erau persoane în vârstă suferind de boli cronice, a precizat site-ul.

Site-ul a remarcat că Ungaria se află încă în faza de infecţii de grup când virusul se răspândeşte în comunităţi prin intermediul contactelor personale. Numărul de persoane ce poartă şi răspândesc virusul poate fi semnificativ mai mare decât numărul de cazuri confirmate, adaugă site-ul.

În acelaşi timp, alte două decese de coronavirus au fost raportate în Bosnia-Herţegovina luni, ridicând totalul la 25.

Spitalul Universitar din Banja Luka a declarat că două femei în vârstă au murit acolo noaptea trecută. Ambele erau pacienţi cronici testaţi pozitiv pentru SARS- CoV-2.

Banja Luka, capitala entităţii sârbe bosniace, rămâne epicentrul epidemiei în Bosnia-Herţegovina cu 190 de cazuri de infecţie dintre cele peste 660 confirmate în întreaga ţară.

În schimb, Republica Cehă a raportat cea mai lentă creştere procentuală zilnică a cazurilor confirmate de coronavirus luni dimineaţă, când ţara a intrat în a patra săptămână de restricţii de deplasare şi a activităţilor.

Ţara avea 4.591 de cazuri duminică la miezul nopţii, în creştere cu 2,6% faţă de ziua precedentă, a precizat Ministerul Sănătăţii pe site-ul său.

Aceasta este cea mai scăzută creştere procentuală de la începutul lunii martie, când ţara avea doar câteva infecţii cunoscute.