Confidenţialitate

Cosette Chichirău, despre bugetul alocat educației în 2023: „Cum credeți că putem avea o economie funcțională cu un popor needucat?” | AUDIO

Bugetul pe anul viitor a intrat în dezbatere în Parlament. Primul pas: în comisiile de specialitate. Zile de foc pentru parlamentari. Proiectele legii bugetului de stat pe anul viitor au intrat în dezbaterea comisiilor parlamentare de specialitate. Cu un PIB estimat la peste 1.550 de miliarde de lei, bugetul pentru anul viitor este construit pe o creștere economică de 2,8% și pe un deficit aflat în ținta asumată în fața Comisiei Europene, de 4,4 procente.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Finanțelor – Adrian Câciu în comisiile reunite de Buget – Finanțe: Bugetul anului 2023 este construt pe o creștere economică prudentă

„Creșterea economică pe care o avem în vedere și pe care am construit bugetul este o creștere economică în încetinire față de anul 2022, o creștere economică de 2,8% – prudentă, din punctul meu de vedere”, a spus ministrul de Finanțe.

Mulți parlamenteri din opoziție i-au reproșat ministrului măsura guvernului care se va aplica și anul viitor – cea de suprataxare a muncii part-time:

„Există în continuare șansa să ne întoarcem la o impozitare strict pe numărul de ore lucrate”, a spus un parlamentar.

„Poate peste ceva timp o să facem o evaluare împreună și o să vedem cum stă piața muncii”, a spus un alt parlamentar.

Cosette Chichirău: Cum credeți că noi putem avea o economie funcțională cu un popor needucat?

O altă problemă semnalată de opoziție: bugetul dedicat educației pentru anul viitor – de numai 2 la sută din Produsul Intern Brut.

„Avem o lege a Educației care prevede 6% din PIB pentru Educație, dar care nu se aplică de 12 ani. Acesta ar fi al 12-lea an în care legea Educației nu se aplică și, din nou, este datoria voastră ca ministru de Finanțe să aplicați legile în vigoare și nu să dați derogări. Cum credeți că noi putem avea o economie funcțională cu un popor needucat?”, a spus Cosette Chichirău.

Și în celelate comisii – coaliția de guvernare aprobă pe bandă rulantă bugetele Ministerelor sau ale altor instituții aflate în subordinea statului.

Opoziția anunță că a depus amendamente: USR se laudă cu peste 500, în timp ce liderul AUR spune că formațiunea sa a depus peste 4000. Amendamente cu slabe șanse să trecă de actuala majoritate parlamentară.

Bugetul va merge miercuri după amiază în plen – iar votul final este programat joi.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Bugetul pe 2023 intră în dezbatea comisiilor parlamentare. Nu vor fi introduse taxe noi, susține Ciolacu