Coruptie in 3 Ministere si la Secretariatul General al Guvernului (AUDIO)

Procurorii DNA au început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu luare şi dare de mită într-o anchetă ce vizează achiziţia de echipamente informatice.

Procurorii anticorupție au suspiciuni legate de contractele semnate de Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Comunicaţiilor – cu Microsoft. Este vorba despre sute de milioane de euro plătite de instituţiile publice pentru securizarea frontierei de stat, pentru licenţe educaţionale şi licenţe IT.

Perioada analizată de anchetatori este 2001-2011. Secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, a fost audiat deja de procurorii anticorupţie pe această temă.

Unul dintre contractele verificate de DNA se referă la implementarea unui sistem informatic pentru securizarea frontierelor, semnat în august 2004. Contractul a fost încheiat în urma unui studiu de fezabilitate, conform căruia o firmă din Germania ar fi fost singura capabilă să ofere acel sistem cerut. Contractul a fost semnat prin intermediul Guvernului, în favoarea Ministerului de Interne. Ulterior semnării contractului s-au semnat mai multe contracte subsecvente necesare.

Procurorii suspectează că, pentru acordarea acelui contract către o anumită firmă din Germania şi ulterior pentru subcontractarea unor servicii, 5% – adică 650 de milioane de euro – ar fi ajuns la membri ai cabinetului condus de Adrian Năstase şi la persoane din conducerea MAI.

Procurorii au indicii şi cu privire la un contract încheiat de Ministerul Educaţiei în 2009 cu o anumită societate, tot în schimbul unui comision de 5%. 5,4 milioane de euro ar fi ajuns la Educaţie.

Să mai spunem că ancheta DNA a început în urma unei sesizări venite de la Corpul de Control.

Deputatul PSD Florin Iordache spune că problemele din cele 3 Ministere – Educație, Interne și Comunicații – nu ar fi fost cunoscute de social-democrați.

Parlamentarul afirma că în PSD nu au fost analizate informații potrivit cărora s-ar fi dat mită în Ministere în perioada 2001-2011.