Confidenţialitate

Corpul de control al premierului sesizează Ministerul Public privind accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări

Corpul de control al premierului sesizează Ministerul Public „in rem”, adică pentru fapte, privind accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări.

Potrivit raportului, regimul juridic este insuficient definit în ceea ce privește atribuțiile unui consilierul onorific, pentru că nu sunt stabilite responsabilități în domeniul conflictului de interese.

Ancheta corpului de control a pornit după ce un consilier al Ministrului Sănătății a încercat de peste 180 de ori să acceseze Registrul Electronic Național de Vaccinări.

Potrivit corpului de control al premierului, acesta a utilizat un cont alocat de Ministerul Sănătății fără să aibă un act administrativ care să stabilească responsabilitatea și limitele de competență.

Consilierul ministrului Sănătății care a încercat să acceseze Registrul Electronic Național de Vaccinări, Ștefan Voinea, susținea, într-un interviu acordat Europa FM, că de fapt el lucrează pentru Ministerul Sănătății de la distanță, ceea ce a presupus conectări la sistemul informatic  de pe alt IP decât cel cunoscut.

„Eu eram de fapt cel care vroia să intre”, spune consilierul Ștefan Voinea:

„Eram pe drum dinspre Cluj spre părinții mei din Craiova, am solicitat accesul prin VPN pentru că altfel ar fi însemnat să cer accesul de fiecare dată când mă opream. Mi s-a spus că este ok, că s-a rezolvat cu accesul, am încercat să mă conectez, acest lucru nu a funcționat și asta a fost interpretată de sistemele automate ca un potențial atac cibernetic, dar era vorba de mine, care aveam acces legitim la contul de monitorizare al Ministerului.”