Confidenţialitate

Corpul de control al premierului nu a ajuns nici acum la Ministerul Sănătății pentru a verifica datele privind vaccinarea

La aproape o săptămână după ce Ministerul Sănătății a publicat în premieră, și apoi a sistat furnizarea de informații complete privind vaccinarea împotriva COVID, pe centre și zile, Corpul de control al primului ministru nu a ajuns încă la instituția condusă de Vlad Voiculescu.

Nimeni nu înțelege de ce datele nu se mai publică dar și de ce premierul Florin Cîțu a invocat respectarea legislației și luarea unor avize din moment ce nu au fost publicate date personale.

Vicepremierul Dan Barna se va întâlni marți cu premierul Florin Cîțu pentru a încerca să afle de ce publicarea datelor despre numărul de persoane vaccinare și categoria din care fac parte a dus la sesizarea Corpului de Control.

Barna a sugerat  că Armata ar fi putut fi deranjată. Această mențiune vine în contextul în care ministrul Sănătății, de la USR PLUS, nu acceptă ca în etapa a II-a să fie vaccinate și familiile militarilor odată cu angajații Armatei:

„Vlad Voiculescu face ce mă așteptam să facă, prezintă public datele privind vaccinarea. Nu văd niciun fel de problemă, m-am uitat și eu pe tabelul respectiv.(…) Asta cu deplasarea Corpului de control înțeleg că nu s-a făcut încă, dar dacă se va face ține de verificarea unor afirmații că ar fi fost acolo și date care nu trebuiau să ajungă în spațiul public, eu nu am reușitsă le identific.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, în tabelul publicat de Ministerul Sănătății se vede cum mai multe persoane care nu sunt bolnave și sunt tinere apar ca vaccinate acum.

La școala generală “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în perioada 1-5 martie, au fost vaccinate 2.000 de astfel de persoane.

Șeful DSP Cluj, Mihai Moisescu, spune că este vorba despre cadre didactice care se bucură de vaccinare prioritară:

„La Iuliu Hațieganu se face vaccinare pe două fluxuri, se face vaccinare la populația din etapa a doua și două fluxuri sunt destinate până inclusiv ziua de mâine cadrelor didactice preuniversitare, care pot să fie sănătoase, fără boli cronice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM a întrebat Ministerul Apărării dacă a reclamat publicarea datelor care se referă și vaccinarea în centrele militare, așteptăm un răspuns.

  • Anca Grădinaru