Confidenţialitate

Coronavirus în România: Un deces din 10, în centrele pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităţi

România înregistrează aproximativ 10% din totalul deceselor cauzate de COVID-19 în rândul persoanelor rezidente în centrele pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, faţă de procente semnificativ mai mari din alte ţări, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.

Cele mai multe cazuri mortale în sistemul de asistenţă socială şi protecţie a copilului s-au înregistrat în județele Suceava, Galaţi şi Neamţ.

“Măsurile excepţionale luate de România în acest domeniu, cum ar fi decizia de prevenţie şi izolarea la locul de muncă al angajaţilor din toate centrele rezidenţiale, au făcut să înregistrăm procente semnificativ mai mici faţă de alte ţări. Astfel, România înregistrează aproximativ 10% din totalul deceselor cauzate de Covid-19 în rândul persoanelor rezidente în centrele pentru vârstnici şi persoane cu dizabilităţi, faţă de procente semnificativ mai mari din alte ţări”, potriivt unui comunicat al Ministerului.

În centrele rezidenţiale, 0,2% din totalul beneficiarilor au decedat ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, respectiv 122 de vârstnici şi adulţi cu dizabilităţi, în timp ce 1,15% din totalul beneficiarilor din sistem sunt infectaţi cu noul coronavirus, respectiv 657 persoane, dintre care 17 copii.

Nu s-a înregistrat vreun deces în rândul copiilor.

Totodată, există 360 de angajaţi infectaţi şi s-au înregistrat 2 decese, dar sunt şi 436 de beneficiari vindecaţi.

Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) precizează că, în prima parte a instaurării stării de urgenţă, serviciile sociale s-au confruntat cu problema lipsei de echipamente de protecţie, dar ulterior, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi a altor entităţi, au primit cele necesare.

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, sâmbătă, alte 267 de infecții cu noul coronavirus.

Bilanțul cazurilor a urcat la 16.704.

Numărul deceselor a ajuns la 1081.

La ATI, în acest moment, sunt internați 206 pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.746 de persoane. Alte 14.491 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 303.734 de teste.