Confidenţialitate

Coronavirus în România: Autoritățile anunță noi restricții | VIDEO

Ministrul Nelu Tătaru și Raed Arafat anunță acum noi restricții în România. “Suntem pe un trend ascendent”, a afirmat Nelu Tătaru în debutul anunțului privind noile măsuri luate în calcul de autorități, pe fondul creșterii cazurilor noi de Covid-19 pe teritoriul Româniri.

Printre măsurile anunțate luni seara, interzicerea pelerinajelor religioase. Participarea la sărbătorile religioase este permisă doar persoanelor care au domiciliul în localitate, fără participarea pelerinilor din alte localități.

”Referitor la organizarea sărbătorilor religioase, sunt permise numai celor cu domiciliul în localitatea unde se desfășoară, fără pelerini din alte localități. Riscul major nu este numai participarea, ci și pe durata transportului sau înapoi acasă”, a anunțat Raed Arafat.

În zonele cu incidență 1,5 a cazurilor de Covid-19, recomandarea este ca toți agenții economici să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decalarea programului. Se analizează suspendarea activității agenților care nu respectă regulile cel puțin 30 de zile.

“Este în analiză şi posibilitatea implementării în curând a măsurii de închidere a activităţii sau mai bine zis a suspendării activităţii agenţilor care nu respectă reglementările, cel puţin timp de 30 de zile de la momentul constatării abaterii. În zonele în care avem incidenţa de 1,5 la mia de locuitori recomandarea este ca toţi agenţii economici, inclusiv instituţiile publice şi private, să ia în considerare munca de la domiciliu, la distanţă şi acolo unde nu se poate, decalarea programului. Acest lucru trebuie să devină o obligaţie la toate instituţiile din zonele care sunt afectate şi au incidenţa de 1,5 sau mai mare de 1,5 la mia de locuitori în ultimele 14 zile”, a spus Raed Arafat.

Sunt vizați de noi măsuri și cetățenii care vin în România.

”S-au făcut evaluări la tot ce înseamnă relaxare sau revenire la normal şi actualizări ale listelor ţărilor care au un indice ridicat. Ca urmare a aceste actualizări, s-au luat în seara aceasta şi anumite decizii, astfel pentru cetăţenii care vin din aceste ţări cu indice mai ridicat decât al ţării noastre se impun şi o serie de reguli”, a spus Nelu Tătaru.

Autoritățile vor intensifica activitățile de control.

“Controalele vor fi intensificate, vor fi făcute verificări de respectare a regulilor, lucru care va fi extrem de important din punctul de vedere al limitării răspândirii virusului, dar ne aşteptăm la mai mult, la colaborarea populaţiei, gestul este foarte simplu, purtarea măştii, distanţarea, respectarea regulilor de interacţiune, dezinfectarea pe mâini, dezinfectarea suprafeţelor”, a transmis, luni seara, şeful DSU.

O altă măsură anunţată prevede posibilitatea depunerii jurământului la distanţă de către cei aleşi la scrutinul din 27 septembrie şi care sunt în carantină sau izolare.

“Persoanele alese la scrutinul electoral în luna septembrie pentru alegerea primarilor, preşedinţilor consiliilor judeţene şi a membrilor consiliilor locale şi judeţene să poată depune jurământul prevăzut în OUG nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ fără prezenţa fizică, prin mijloace electronice de comunicare la distanţă, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condiţiile legii. Aceasta este o propunere aprobată la nivelul comitetului şi urmează să se emită un act normativ, o hotărâre de guvern care să stabilească acest lucru, ca să nu punem în dificultate procesul respectiv”, a spus Raed Arafat.