Confidenţialitate

Cornel Ilie, despre turismul din România: “Litoralul românesc ar trebui să se ridice la înălțimea oamenilor care vin aici”

Cătălin Striblea s-a întors la Deșteptarea României și l-a avut ca invitat pe Cornel Ilie, liderul trupei VUNK, cel care anul acesta, la Europa FM Live pe Plajă a lansat un manifest pentru “un turism ca afară”:

Litoralul românesc ar trebui să se ridice la înălțimea oamenilor celor care vin să-și petreacă vacanțele și concediile aici, pentru că în momentul ăsta nu mi se pare că avem niște stațiuni care să ne onoreze și să ne bucure. Se poate mai mult, dar trebuie să ne dorim și să arătăm că vrem mai mult și că merităm mult mai mult decât primim“, a spus Cornel Ilie de pe scena Europa FM, la Live pe Plajă.

Declarația solistului trupei VUNK l-a impresionat pe Cătălin Striblea, care a decis să analizeze, la finalul sezonului estival, în Deșteptarea României, cum se face turism în țara noastră.

Românii au cheltuit peste jumătate de miliard de euro pe vacanțe în străinătate, doar în luna iulie, iar datele BNR arată că în a doua lunăa a verii, turiștii români au lăsat cei mai mulți bani în Grecia, Turcia şi Bulgaria.

Cornel Ilie a explicat de ce nu îi place pe litoralul românesc, dar și despre experientele lui din deplasări:

Este foarte multă gălăgie, eu nu înțeleg, oamenii se duc la mare să audă marea, dar nu ai cum să auzi marea, pentru că se aude muzică din toate părțile, e o gălăgie de nedescris și o aglomerație și- o dezordine fantastică, eu nu cred că te poți odihni dacă mergi la mare, la noi.

O altă problemă care ține de hoteluri, în toată țara, fac nunți, noaptea, e absolut înfiorător când vii după o zi întreagă de pe drum, aveam spectacol, voiam să mergem să dormim, nu puteai să dormi, că era nuntă jos, te gândești ce faci, depui plângere, le strici oamenilor nunta, problema este că hotelierii iau bani din toate părțile, cât se poate și nu-i mai interesează de ceilalți turiști.”

Toate locurile care nu țin de privat nu s-au dezvoltat deloc, sunt neîngrijite, nu au respect față de cei care aduc banii acolo, atitudinea <Nu vă place, plecați>, este fantastică!“, a adăugat Cornel Ilie.

În emisiunea Deşteptarea României, ascultătorii Europa FM au povestit de ce au ales să-şi petreacă vacanta în străinătate:

Am fost anul trecut la Balvanyos, unde mi-a placut foarte mult, și cazarea, și masa, care e tradițională, am fost și în Turcia, unde se respectă mai mult curățenia.”

“La mare la noi, ziua urla muzica pe plajă.”

“În Poiana Brașov, la un hotel de 4 stele, 75 de euro pe cameră, mobilier rupt, nu funcționa televizorul, bateria de duș nu se deschidea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei mai mulți nu sunt mulțumiți de vacanțele petrecute în țara noastră

.”Tot litoralul, în proporție de 95% este un Las Fierbinți, calitatea în ansamblu este o mizerie și o lipsă de respect față de noi,consumatoriii, o mizerie!”

“Cazare la Voroneț, 490 lei cu mic dejun și cină! Însă au uitat sa ne spună că piscina interioară nu era încălzită, iar ciubărul nefuncțional. Am mers 500 km să descopăr țeapa.”

“Am stat cu 1500 lei 3 zile în Maramureș și cu 1000 de euro, o săptămână în Turcia, la un hotel de 5 stele. Fabulos. Niciodata România. Nici degeaba nu aș mai merge pe litoralul românesc. În Maramureș a fost acceptabil, dar scump. Foarte scump raportat calitate-preț.”

Ascultători care au avut parte de experiențe plăcute ca turiști, în România

“Acolo unde este o familie care se ocupă de un business, lucrurile merg foarte bine. Aș da 4 locuri, în Bucovina, în Mărginimea Sibiului, în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe și în Munții Apuseni, unde am găsit locuri în care mergem de ani de zile, dar unde se ocupă doar o familie și lucrurile merg foarte bine”, a spus Sorin în intervenția din emisiune.

“La Runcu Dâmbovița, la răvășitul oilor veți fi tratat regește.”

 

Cătălin Striblea continuă dezbaterile despre turismul din România, vineri, pe 24 septembrie, la Deșteptarea României.