Confidenţialitate

Coridoarele umanitare, pentru evacuarea civililor, au fost suspendate

Autorităţile ucrainene au anunţat duminică suspendarea coridoarelor umanitare pentru evacuarea de civili din estul Ucrainei, din cauza faptului că nu s-a ajuns la un acord de încetare a focului cu armata rusă, informează AFP.

“În această dimineaţă, nu am reuşit să negociem cu ocupanţii un acord de încetare a focului asupra itinerariilor de evacuare. De aceea, din nefericire, nu vom deschide coridoare umanitare astăzi”, duminică, a anunţat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk. “Nu vom precupeţi niciun efort pentru ca aceste coridoare umanitare să fie reluate pe cât de repede posibil”, a adăugat ea.

Vereşciuk a cerut de asemenea deschiderea unui coridor de evacuare pentru militarii răniţi din oraşul Mariupol, devastat de lupte.

Noi atacuri au avut loc în timpul nopții și de dimineață lângă Kiev. Ministerul rus al Apărării a anunţat că a distrus o uzină militară în zonă.

Anterior, primarul oraşului orașului Brovarî, de lângă Kiev,anunțase că “unele elemente de infrastructură au fost lovite” la primele ore ale dimineţii.

De fapt, alerte de raid aerian au fost emise în aproape toate regiunile ucrainene la primele ore.

Atacurile asupra regiunii Kiev s-au întețit în ultimele zile, deși Moscova anunțase că-și va concentra ofensiva asupra estului Ucrainei.

Tirurile ruse asupra regiunii Kiev au scăzut în intensitate de la sfârşitul lunii martie, când Moscova şi-a retras trupele din jurul capitalei, anunţând că doreşte să-şi concentreze ofensiva asupra estului Ucrainei.

Astăzi este o zi capitală și pentru Mariupol, pentru care rușii au dat un ultimatum.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat, însă, că “eliminarea” ultimilor soldaţi ucraineni prezenţi la Mariupol “va pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova.

Vestea bună este că asistența militară americană începe să sosească în Ucraina. Potrivit președintelui Joe Biden, sprijinul va include noi arme adaptate pentru a combate „atacul mai larg” așteptat al Rusiei în est.