Coreea de Nord – Primul congres al partidului unic din ultimii 36 de ani

În Coreea de Nord, a început primul congres al partidului unic în aproape 40 de ani.

Reuniunea are rolul de a consacra regimul absolut al lui Kim Jong-un și, cităm, prestigiul țării ca putere nucleară – după cum remarcă jurnaliștii de la AFP.

Mii de delegați aleși pe sprânceană veniți din toată Coreea de Nord s-au dus la Phenian pentru a asista la congresul excepțional.

Pregătirile pentru congres au mobilizat întreaga țară în ultimele 70 de zile.  Această campanie a fost denunțată cA muncă forțată de către organizația pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch.

Cu ocazia congresului din acest an, presa din Coreea de Nord a salutat ultimul test nuclear, desfășurat la 6 ianuarie.

Evenimentul a fost prezentat drept o mărturie a ‘măreției și prestigiului’ Coreii de Nord ‘în calitate de stat nuclear’.  Există speculații că un nou test ar putea avea loc în timpul congresului.

La reuniune au fost invitați doar o sută de jurnaliști care nu au voie să pătrundă în interiorul Palatului, iar fotografii și cameramanii au fost ținuți la 200 de metri distanță.

Ordinea de zi este secretă.

Liderul nord-coreean – Kim Jong-un, în vârstă de 33 de ani – nu era născut la ultimul congres de acest fel – din 1980.

Atunci, reuniunea a fost organizată pentru a-l desemna pe Kim Jong-Il, tatăl liderului actual, drept moștenitor politic al tatălui său, Kim Il-Sung, fondatorul acestei dictaturi dinastice de aproape 70 de ani

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS