Coreea de Nord: Omagiu fostului lider Kim Jong-il

Fostul lider Kim Jong-il a decedat în urmă cu un an

Un grup de oameni de ştiinţă care a lucrat la dezvoltarea rachetei nord-coreene cu rază lungă de acţiune lansată săptămâna trecută cu succes, au fost între primii care și-au prezentat omagiile.

Lansarea rachetei – condamnată de către Consiliul de Securitate al ONU – a fost programată să coincidă cu marcarea unui an de la moartea fostului conducător.

Adunate în faţa Mausoleului Kumsusan din capitala Phenian, unde sunt depuse corpurile lui Kim Jong-il şi Kim Ir Sen fondatorul în 1948, al Republicii Populare Democratice Coreea, sute de mii de persoane au participat în această dimineață la un moment de reculegere.

Pe un frig muşcător, civili şi militari au ascultat un discurs care exaltează figura eroică a lui Kim Jong-il, sub privirea fiului său mai mic, Kim Jong-un, noul lor conducător.

Kim Jong-il a condus Coreea de Nord începând din 1994 şi până când a murit în urma unei crize cardiace, la vârsta de 69 de ani, pe 17 decembrie 2011.

A condus cu o mână de fier ţara, la fel ca tatăl său, Kim Ir Sen.

Kim Jong-il a fost iniţiatorul politicii potrivit căreia armata are prioritate în toate, favorizând în mod sistematic militarii, în numele salvării patriei, în contextul unui colaps economic.

De asemenea, a încurajat atât dezvoltarea armei atomice, marcată de două teste nucleare, în octombrie 2006 şi mai 2009, cât şi cercetarea în domeniul rachetelor cu rază lungă de acţiune, considerate de Statele Unite şi aliaţii lor rachete balistice intercontinentale.