Coreea de Nord, o țară săracă, dar războinică

Coreea de Nord este una dintre cele mai închise țări din lume, secretomania este principala politică acestui stat comunist.

Tara s-a născut din haosul de la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial, în 1948, și mare parte a istoriei sale se învârte în jurul lui Kim Il-sung, considerat marele lider al națiunii. După o jumătate de secol în care a a condus țara potrivit celor mai crunte principii staliniste, Kim Il-sung a murit în 1994 dar a funcția de președinte al țării i-a fost atribuită etern.

Conducerea țării este asigurată pe principii aproape dinastice, într-un stil despotic, lipsit de orice toleranță față de orice formă de dizidență sau nesupunere. E vorba de tortură, execuții în public, muncă silnică iar unele organizații americane pentru apararea drepturilor omului vorbesc chiar de 200 de mii de deținuți politici. Din punct de vedere economic, Coreea de Nord este prototipul eșecului economiei de comandă. Încremenită în timp în absența investitiilor și secătuita de cursa inarmării, economia nord coreeana a fost nu o data lovită si de dezastre naturale. Rezultatul a fost o foametea generaliza. Chiar și așa, manifestările faraonice pentru slavirea regimului comunist nu au lipsit niciodata. Si in tot acest timp ambițiile ucleare ale regimului stalinista au izolat tot mai mult țara. În octombrie 2006 , Phenianul a anuntat ca a testat cu suces o arma nucleară și din acel moment un întreg mecanism de negociere internațională s-a pus în mișcare în încercarea de a aduce liniște în peninsula coreeana. În aprilie 2009 Coreea de Nord a parasit negocierile si a efectuat in luna urmatoare un al doilea test nuclear , anuntand că nu renunta la angajamentele luate in cadrul armistitiului care in 1953 a pus capat razboiului celor doua Corei. Confruntat cu sanctiuni, guvernul nord coreean a parut mereu ca face pasi inapoi insa doar ca ulterior sa surprinda cu declaratii belicoase. În 2011 a acceptat sa opresca testele cu rachete cu raza lunga de actiune doar pentru a primi ajutoare alimentare din partea americanilor. Ulterior au anuntat ca lanseaza un satelit propulsat de rachete. Soldata cu un esec, aceasta lansare a fost urmata de anuntul ca Phenianul are rachete capabile sa loveasca treritoriul american. Un test efectuat in decembrie anul trecut a fost condamnat de Consiliul de Securitate al ONU. Acest lucru nu a impiedicat Coreea de Nord sa efectueze un al treilea test nuclear in februarie. Au urmat alte sanctiuni din partea Consiliului de Securitate iar, ca răspuns, Phenianul a amenintat Washintonul și Seulul cu declansarea razboiului. Coreea de Nord are una dintre cele mai mari armate din lume și de altfel întreaga societate este dominata de spiritul militar. Cu toate acestea, se pare ca pregatirea si dotoarea soldatilor nord coreeni este deosebit de precara.