Confidenţialitate

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală ce i-ar fi permis să ajungă până în SUA

Coreea de Nord a lansat, vineri, o rachetă balistică intercontinentală, cu o rază lungă de acțiune ce i-ar fi permis să ajungă în zona continentală a Statelor Unite, spun oficialii japonezi. Aceștia susțin că racheta a aterizat în mare, la doar 200 de kilometri de coastele Japoniei.

Statele Unite au condamnat lansarea acestei rachete, în vreme ce Coreea de Sud a cerut măsuri mai ferme pentru a descuraja astfel de acțiuni.

Lansarea raportată de oficialii japonezi și sud-coreeni vine la o zi după lansarea unei rachete mai mici și după ce ministrul nord-coreean de externe avertizase cu privire la un răspuns militar mai dur față de întărirea prezenței militare americane în regiune.

Racheta cu rază lungă de acțiune a aterizat în mare la 200 de kilometri vest de insula japoneză Hokkaido, a menționat ministrul japonez al Apărării.

Premierul japonez e îngrijorat că vor fi noi lansări de rachete din partea Coreei de Nord și chiar un posibil test nuclear.

De altfel, BBC scrie că aceste lansări de rachete cu rază lungă de acțiune reprezintă o amenințare directă pentru Statele Unite, în condițiile în care rachetele sunt concepentru a transporta focoase nucleare oriunde pe continentul american.

Citește și: Andrzej Duda a mers la ferma din Polonia, unde o rachetă de război a ucis două persoane. Accidentul a fost neintenționat, a reitera acesta