Copiii mai scunzi şi mai slabi pot suferi de boală celiacă

Manifestările pot aparea la orice vârstă şi sunt foarte variate, de la oboseală neexplicată sau tulburări ale tranzitului intestinal, la sindrom de malabsorbție important, statură mică, anemie, balonare și dureri abdominale recurente.

Înălțimea și greutatea copiilor și modul de creștere par a fi buni indicatori ai suferinței de boală celiacă, o afecțiune a tubului digestiv.

Rezultatele studiilor arată că cei care au boală celiacă sunt mai slabi de regulă și nu cresc la fel de repede și la fel de înalți ca cei de vârsta lor.

Astfel, specialiștii spun că un program de monitorizare a creșterii ar putea facilita diagnosticul precoce al bolii celiace.

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună declanșată de ingestia de gluten, adică proteina din grâu, secară și orz, la indivizi predispuși genetic. Intoleranţa la gluten afectează aproximativ 1% din populație şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei. Consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul intestinului subţire, condiţie numită enteropatie glutenică. Glutenul este întâlnit nu numai în preparatele alimentare, dar și în medicamente, suplimente nutriţionale sau chiar şi produse cosmetice, ceea ce impune o atenție sporită din partea celor cu boală celiacă.

Manifestările pot aparea la orice vârstă şi sunt foarte variate, de la oboseală neexplicată sau tulburări ale tranzitului intestinal, la sindrom de malabsorbție important, statură mică, anemie, balonare și dureri abdominale recurente. Aftele bucale pot fi și ele semen ale bolii celiace, precum și scăderea în greutate, depresia, erupții pe piele, dureri articulare sau spasme musculare. Și avorturile recurente sau infertilitatea pot apărea în boala celiacă.