Copiii diagnosticaţi cu sindromul Down vor beneficia de însoţitor

Copiii diagnosticaţi cu sindromul Down vor beneficia de însoţitor, după ce Ordinul privind copiii cu dizabilităţi a fost avizat de miniştrii Sănătăţii şi Muncii, fiind astfel aprobate noile criterii de încadrare în grad de handicap şi modalităţile de aplicare a acestora.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, precum şi membrii comisiilor din specialităţile genetică, pediatrie, pneumologie, neurologie pediatrică şi psihiatrie pediatrică ale MS au reanalizat criteriile prevăzute în Ordinul 1306/1883/2016, care restricţionau accesul unor copii cu boli genetice grave la asistenţă permanentă acordată de un asistent personal sau însoţitor.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, au semnat astăzi Ordinul de modificare şi completare a Anexei nr. 1 a vechiului ordin pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora.

Modificarea şi completarea actului normativ a fost realizată ca urmare a multiplelor sesizări adresate celor două ministere de către asociaţii de părinţi ai copiilor diagnosticaţi cu afecţiuni genetice grave.

În urma aprobării actului normativ, au fost modificate şi completate criteriile pentru încadrarea în grad de handicap grav a afecţiunilor din categoria bolilor genetice, respectiv sindrom Down, fibroza chistică şi epidermoliza buloasă, astfel încât să fie menţinute drepturile pe care aceşti copii le-au obţinut anterior.

În ceea ce priveşte încadrarea în grad de handicap grav a copiilor diagnosticaţi cu sindromul Dravet, cele două ministere au menţionat că afecţiune este una neurologică, cu determinare genetică şi, astfel, criteriile sunt menţionate la Capitolul I – Boli neurologice din Ordinul 1306/1883/2016, care au fost şi rămân în vigoare.

În ordin se menţionează că epilepsiile rezistente la tratament, sindromul Dravet şi sindroamele epileptice cu crize epileptice zilnice sau mai mult de trei crize pe săptămână sunt considerate cu afectare funcţională completă şi se încadrează în gradul de handicap grav, ceea ce implică dreptul la însoţitor permanent.

Ordinul semnat marţi va fi publicat în Monitorul Oficial şi va produce efecte de îndată, au precizat cele două ministere.

Modificările au fost făcute după ce mai multe organizaţii neguvernamentale au atras atenţia că prin Ordinul 1306/1883/2016 sunt concediaţi asistenţii personali ai persoanelor cu sindrom Down.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare