Copiii care au telefon şi calculator petrec până la cinci ore pe zi pe aceste dispozitive

Unul din şapte minori are simultan telefon şi calculator, iar timpul petrecut pe aceste dispozitive urcă de la trei ore la vârsta de cinci ani, până la aproape cinci ore în adolescenţă, arată datele interne ale Bitdefender, centralizate din modulul de asistenţă parentală.

Circa 15% dintre copii au telefon şi calculator simultan, iar timpul petrecut pe dispozitivele lor creşte constant.

În medie, băieţii petrec cu o treime mai mult timp decât fetele folosind telefonul sau calculatorul.

După vârsta de 12 ani, adolescenţii folosesc mai mult telefonul decât calculatorul.

Folosirea excesivă a acestor dispozitive de la vârste fragede poate avea consecinţe negative asupra dezvoltării fizice şi emoţionale a copilului şi îl poate expune unor riscuri nedorite.

Copiii care au profile personale publice sunt expuşi răufăcătorilor şi pot fi contactaţi direct ¬ fie pentru a fi hărţuiţi sau pentru a fi infectaţi cu diverse ameninţări informatice.

Datele Bitdefender arată că unul din trei vizitatori ai siteurilor cu conţinut pornografic este minor, iar studii recente ale organizaţiei Salvaţi Copiii confirmă că unul din doi copii a fost hărţuit în mediul online în ultimul an.

Bitdefender oferă şi câteva recomandări

–         Nu folositi telefonul sau calculatorul ca mijloc de a tine copilul ocupat si a castiga timp liber pentru alte activitati. In lipsa unei supravegheri atente, copilul poate petrece ore in sir in mediul virtual.

–         Amplasati calculatorul familiei intr-un loc de unde sa aveti vizibilitate asupra monitorului.

–         Asigurati ca toti prietenii virtuali ai copilului sunt persoane reale, pe care le cunoaste direct.

–         Stabiliti reguli pentru utilizarea calculatorului si vorbiti deschis cu copiii despre temerile dvs. si despre felul in care orice exces poate deveni nociv.

–         Invatati copiii sa nu raspunda la mesaje spam sau la mesaje cu continut agresiv sau obscen.

–         Sfatuiti copiii sa fie atenti cand instaleaza aplicatii pe telefon. Unele pot contine amenintari informatice care trimit mesaje la numere cu suprataxa si incarca substantial factura.

–         Folositi o solutie de securitate pe toate dispozitivele si tineti cont si de functionalitatile pentru protectia copiilor cand cumparati astfel de produse.