Contracandidatul Laurei Kovesi rămâne în cursa pentru Parchetul European

Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de șef al Parchetului european, a informat că nu s-a retras din cursă, în pofida faptului că vineri, în România, informația era că Laura Codruța Kovesi a rămas singură în cursă.

Contractat telefonic, Bonhert a declarat că încă este candidat pentru a fi procuror şef european, notează Politico.eu.

Informația vine după ce vineri RFI anunța că Laura Codruța Kovesi a rămas singură în cursă, după ce francezul Jean-François Bohnert a fost audiat pentru postul de procuror șef al Parchetului Național Financiar Francez.

Bonhert, în vârstă de 58 de ani, face parte din ultimii doi candidați pentru șefia Parchetului european. Biroul , care va fi operațional anul viitor, se va ocupa cu investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor cu fonduri europene, inclusiv fraudă și corupție.

Cu toate acestea, Bonhert a afirmat că postul de procuror șef european nu se va axa special pe îndepărtarea politicienilor corupți. Parchetul european va „investiga, urmări penal și îi va aduce în fața justiției pe cei care au activități împotriva intereselor financiare ale Uniunii”.

Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice franceze a declarat că „în momentul de față, nu s-a schimbat nimic” în ceea ce privește poziția Franței.

Bonhert a declarat că este „trist să citească mesajele de pe Twitter care îi cer să se retragă din cursa pentru Parchetul european”, afirmând că nu este ceva ce ia în considerare. Mai mult de atât, acesta a declarat că procurorii germani s-au oferit să îl susțină în cadrul unei conferințe recente.

„Mulți oameni mă susțin și știu că am experiență. Nu pot să renunț pentru că mulți alți oameni nu ar înțelege”, a adăugat procurorul francez.

Laura Codruța Kovesi a declarat, duminică, într-un interviu acordat BBC referitor la candidatura sa la Parchetul European, că Guvernul României nu a susținut-o la Bruxelles, precizând însă că acest lucru nu a contat în demersul său pentru că ”nu a așteptat niciodată ajutorul lor”.

”Această candidatură e foarte importantă, nu doar pentru mine la nivel personal, e importantă pentru colegii mei, pentru întreg sistemul judiciar şi pentru ţara mea pentru că, în acest moment, independenţa sistemului de justiţie este atacată. Putem dovedi, eu şi colegii mei, că, prin această candidatură, putem obţine ceva pentru ţara noastră şi putem face ceva pentru a ne continua munca”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS