Consumul moderat de alcool predispune la apariţia cancerului

Legătura dintre alcool și cancer este puternică mai ales în cazul cancerului de sân la femei și cancerelor de gură, gât și esofag la bărbați.

Pentru cei care încă mai cred că alcoolul nu contribuie la apariția cancerului, există un nou studiu desfășurat în Statele Unite ale Americii a cărui rezultate demonstrează că unul din 30 de decese prin cancer este cauzat de alcool.

Și nu este vorba doar despre consumul excesiv. Cercetările au arătat că și cei care consumă moderat alcool, de la un 1 pahar de băutură cu 14 grame de etanol, până la 2 pahare, sunt expuse pericolului. Astfel, nu sunt limite de siguranță privind consumul de alcool.

Președintele programului de prevenție a cancerului din Statele Unite a declarat că în ciuda efectelor benefice ale alcoolului descoperite până acum, consumul acestuia provoacă de 10 ori mai multe decese, decât previne.

Legătura dintre alcool și cancer este puternică mai ales în cazul cancerului de sân la femei și cancerelor de gură, gât și esofag la bărbați. Mai pot fi afectate ficatul, colonul și rectul.

Mecanismul prin care alcoolul provoacă apariția celulelor canceroase nu este pe deplin cunoscut, dar pare că acționează ca un iritant chimic, împiedicând reparația ADN-ului și provocând diferite leziuni la nivelul țesuturilor. Amplifică, de asemenea, acțiunea nocivă a altor agenți carcinogeni, precum cei din fumul de țigară. Astfel, asocierea consumului de alcool cu fumatul crește substanțial riscul apariției cancerului.

O persoană care moare de cancer cauzat de alcool, pierde 18 ani din viață.

Limitați consumul de alcool, renunțați la fumat și adoptați un stil de viață sănătos. Veți avea astfel o viață lungă și frumoasă.