Constantin Teodor Istrate, cel de-al cincilea tortionar din lista de 35 anuntata de IICCMER / Ar fi responsabil de moartea a 200 de detinuti

Este al cincilea torționar anunțat de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și al patrulea pentru care IICCMER cere urmărirea penală. Constantin Teodor Istrate a deţinut funcţii de conducere în Penitenciarul Gherla, din 1954 până în 1959. Printre victimele sale: scriitorul Paul Goma. Totuși, directorul științific al IICCMER pune sub semnul întrebării lista celor 35 de torționari pentru că în cazul unora nu există indicii că ar fi responsabili de moartea celor deținuți în penitenciare.

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului cere urmărirea penală pentru un al 4-lea torționar.

Este vorba despre Constantin Teodor Istrate, zis NAPOLEON, fost locţiitor al comandantului de la Colonia de Muncă Oneşti şi fost locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla.

Printre victimele sale s-a aflat scriitorul Paul Goma – AUDIO 1 ( Raluca Hatmanu despre Constantin Teodor Istrate).

Constantin Teodor Istrate a deţinut funcţii de conducere în Penitenciarul Gherla, din 1954 până în 1959. A fost și şeful grupei care executa condamnările la moarte. Astăzi, Constantin Istrate are 88 de ani și trăiește în județul Timișoara.

Directorul general al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Cosmin Budeancă – AUDIO 2.

O altă victimă a torționarului ‘NAPOLEON’ de la Gherla a fost Octavian Bjoza care și-a amintit – la DIGI 24 TV – de regimul de terorare instaurat în detenție – AUDIO 3.

Pe de altă parte, președintele științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Dinu Zamfirescu, spune că s-a exagerat când s-a anunțat o listă cu 35 de torționari și că instituția nu ar avea dovezi că toți respectivii șefi de penitenciare ar fi responsabili de moartea unor deținuți – AUDIO 4.

Primul torționar în cazul căruia s-a cerut începerea urmăririi penale a fost Alexandru Vişinescu, fost comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat. El a fost deja trimis în judecată.

Al doilea a fost Ion Ficior, fost comandant al lagărului de la Periprava, acuzat oficial de genocid.

A treia solicitare a fost făcută în cazul lui Florian Cormoş, fostul șef al lagărului ‘Columbia’ de la Cernavodă ( din decembrie 1952 , timp de 4 luni). În acea perioadă au murit peste 100 de deținuți.

Iuliu Gheorghe Sebestyen a fost al patrulea torționar pentru care s-a cerut începerea urmăririi penale. El a fost, în anii `50 adjunct al Penitenciarului Gherla. Pentru că Iuliu Gheorghe Sebestyen a murit anul trecut, dosarul său nu va fi continuat de procurori.