Confidenţialitate

Constantin Chiriac despre cetate şi spectacol

interviu de Sorin Dragomir

În urmă cu 21 de ani, un grup de iniţiativă condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul “Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să-i redea oraşului strălucirea pierdută prin organizarea unui festival de teatru.

Sibiu, 1993 – începutul unei povești care avea să transforme orașul în Capitală Culturală Europeană. La prima ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, nu au fost fonduri suficiente pentru asigurarea cazării invitaţilor în hotelurile din Sibiu şi a mesei la restaurante.

Era martie şi erau troiene de zăpadă. Pentru mulţi care nu văzuseră zăpadă decât în filme, România părea o ţară fascinantă. La prima ediţie, oaspeţii au purtat usturoi în buzunare, pentru a se proteja de vampiri. Totuşi, marile spectacole ale teatrului românesc şi ale teatrelor invitate din afara ţării au conferit Festivalului calitatea de eveniment remarcabil în peisajul cultural internaţional.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Teatrului, Constantin Chiriac, președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, a povestit în studiourile Europa FM câteva din secretele succesului numit FITS dar și planurile de transformare a Sibiului într-un centru de referință academică pentru lumea internațională a teatrului.

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/constantin-chiriac-despre-cetate-si-spectacol”]