Confidenţialitate

CONSTANȚA: Zeci de oameni s-au îmbulzit la Năvodari să ia aghiasmă

Zeci de oameni s-au îmbulzit, vineri, la o biserică din Năvodari, pentru a lua aghiasmă, de Izvorul Tămăduirii, deși sunt interzise adunările în timpul pandemiei de coronavirus.

Pe Facebook au apărut imagini de la îmbulzeala din fața unei biserici din Năvodari, unde zeci de oameni au venit să ia aghiasmă, de Izvorul Tămăduirii.

Oamenii nu țin cont că nu au voie să participe la adunări, însă unii poartă mască, de teama de a nu se infecta cu noul coronavirus.

„Azi, la Năvodari. Zeci de oameni se înghesuie să ia aghiasmă la biserică. Parcă era stare de urgență, pandemie…”, scrie un internaut care a postat o fotografie pe Facebook.

Unii internauți cer ca preoții să fie trași la răspundere pentru situația creată, iar alții sunt revoltați că nu se iau măsuri împotriva celor care s-au adunat la biserică.

„Cred că o să stăm în casă până în iulie în ritmul ăsta”, spune o femeie.

Polițiștii au sesizați despre situația de la Năvodari, prin apel la 112, iar preotul a fost amendat.

„Polițiștii din cadrul Poliției orașului Năvodari, împreună cu polițiști locali s-au deplasat la fața locului, iar persoanelor prezente li s-a pus în vedere să părăsească zona, întrucât încalcă prevederile ordonanțelor militare în vigoare. În câteva minute de la sesizare, mulțimea a fost dispersată, iar polițiștii au identificat persoana din cadrul Bisericii care a oficiat slujba, fiind vorba despre un bărbat, de 52 de ani, preot. Acesta a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea O.M. 3/2020, cu amendă în valoare de 2.000 de lei”, au transmis reprezentanții Poliției Constanța.

Tot vineri, conducerea IPJ Constanța a dispus verificări la Poliția orașului Năvodari, asupra modului în care au fost amplasate echipajele de forțe de ordine pentru ziua în curs.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a declarat că nu este de competența Bisericii prezența oamenilor pe spațiul public. “Ordonanța spune clar, slujbă fără credincioși în biserică. În afara ei, pe spațiul public, nu mai e competența noastră. Dar înțelegem dorința credincioșilor de a beneficia de roadele slujbelor bisericești, după finalul slujbei. Probabil, au venit să ia apă sfințită după finalul slujbei”, a susținut preotul Eugen Tănăsescu.