CONSTANTA: Proteste in port de saptamana viitoare

În fiecare zi, între 7.00 și 9.00 dimineața, vor manifesta cel puțin 100 de persoane.

Angajaţii din Portul Constanţa vor protesta săptămâna viitoare, de luni până miercuri, faţă de transferul acţiunilor de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime către Primăria Constanţa. Potrivit liderilor de sindicat, protestele vor fi reluate după alegerile europarlamentare din 25 mai.

Dacă acțiunile de protest nu vor avea succes, nu e exclusă oprirea lucrului în Portul Constanța.

În fiecare zi, între 7.00 și 9.00 dimineața, vor manifesta cel puțin 100 de persoane, a anunțat Mircea Burlacu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Portuare.

Protestele vor dura până când se va renunța la transferul a 13 la sută din acțiunile portului către Consiliul Local Constanța. Operatorii portuari au avut recent o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Dan Șova, și au aflat de la acesta că decizia privind transferul de acţiuni este una politică.

Operatorii portuari au solicitat o și întâlnire cu premierul Victor Ponta, dar au fost refuzați.

Mircea Burlacu a subliniat că doar porturile Rotterdam și Hamburg constituie excepții în Europa, restul fiind deținute de stat. Operatorii portuari solicită Guvernului să păstreze actuala structură a acționariatului, portul fiind un obiectiv strategic de interes național, care trebuie să rămână sub autoritatea statului pentru a putea fi respectate acordurile internaționale.

La rândul său, Gabriel Comănescu, unul dintre reprezentanții operatorilor portuari, a declarat că primarul Radu Mazăre încearcă să dezinformeze constănțenii, spunându-le că vor plăti mai puțin pentru gigacalorie dacă acțiunile portului vor trece la autoritatea locală.