Confidenţialitate

Constanţa: Noi procese în Dosarul Retrocedărilor

Primăria Constanța i-a dat în judecată pe Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Cristian Borcea și alte zeci de persoane condamnate în Dosarul Retrocedărilor, pentru recuperarea prejudiciului adus de aceștia municipiului de la malul mării.

La Tribunalul Constanța au fost mai multe dosare cu obiectul „pretenții” – după cum transmite corespondenta Europa FM, Ghiulfer Predescu.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a depus acțiuni în instanță pentru recuperarea a 27 milioane de euro de la cei care „au retrocedat orașul bucată cu bucată”.

Primarul susține că „inculpații din dosarul Retrocedărilor trebuie să plătească din banii lor prejudiciul creat constănțenilor”.

Fostul primar Radu Mazăre, fostul președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, oamenii de afaceri Cristian Borcea și Dragoș Săvulescu și alți 32 de complici, notari, funcționari publici, cesionari de terenuri au fost condamnați, în februarie 2019, în total la 120 de ani de închisoare pentru retrocedarea ilegală a peste 100 de hectare de teren din Constanţa și Mamaia.

S-a creat astfel un prejudiciu de 114 milioane de euro în dauna statului, din care 36,16 milioane de euro, în dauna municipiului Constanţa.

Sumele de care Constanța a fost păgubită puteau fi confiscate încă din 2008, când DNA a întrebat Consiliul Local Municipal dacă se constituie parte civilă, dar consilierii locali au refuzat, în unanimitate.

În urma deciziei definitive a instanței supreme, primăria Constanța a reușit să recupereze o parte din terenurile retrocedate ilegal de administrația Mazăre.

Potrivit City managerului Felicia Ovanezian, în contul terenurilor care nu pot fi recuperate, pentru că fie sunt dobândite de cetățeni de bună credință, fie au fost vândute din mână în mână, primăria Constanța vrea să obțină banii de la inculpați.