Confidenţialitate

Consiliul NATO – Rusia va avea loc pe 12 ianuarie, a anunțat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg | AUDIO

Forumul de consultare și dialog între cele  două părți a fost suspensat de NATO, după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.

Dialogul între cele două părți s-a răcit și mai mult în această toamnă, din cauza comasării de noi trupe rusești la granița dintre Rusia și Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, propune din nou, reluarea dialogului cu Rusia, după ce Moscova a cerut de la Alianță garanții de securitate în scris.

Mai exact, Rusia vrea ca NATO să nu se mai extindă către est, ca Ucraina să nu fie primită în Alianță, iar cooperarea militară occidentală în Europa de Est şi fostele ţări membre ale URSS să fie limitate.

Președintele  Vladimir Putin a explicat că Rusia urmăreşte să obţină un rezultat obligatoriu din punct de vedere juridic în aceste negocieri. „Răspunsul nostru va depinde de propunerile pe care mi le prezintă experţii noştri militari”, a declarat Putin, duminică, la televiziunea de stat.

Mai mulți lideri ai unor state NATO au declarat că primirea Ucrainei în NATO nu ține de ce vrea Rusia.

În ultimele luni, secretarul general al Alianței a propus de mai multe ori  Moscovei reluarea dialogului în cadrul Consiliului NATO Rusia, însă autorităţile ruse nu au răspuns favorabil.

În același timp, și Germania a anunțat întâlnire cu oficiali ruși, tot “la începutul lunii ianuarie”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Nicolae Ciucă, despre situația Ucrainei: Este nevoie de întărirea securității la flancul estic al NATO | AUDIO