Confidenţialitate

Creșterea salariului minim, în dezbaterea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Ce variante propun sindicaliștii | AUDIO

Salariul minim pe economie este, din nou, în dezbatere la Palatul Victoria. Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social s-a întrunit joi după amiază. Sindicatele și patronatele au fost chemate la guvern pentru negocieri.

La o întâlnire anterioară patronatele au solicitat înghețarea contribuțiilor.

Pe de altă parte, sindicaliștii de la Cartel ALFA propun trecerea înapoi la angajator a unei părți din contribuții și păstrarea brutului sau aplicarea unei creșteri mai mici a acestuia.

“Dacă s-ar duce înapoi către angajator o parte din taxe fără să se mai diminueze salariul existent și pe acesta eventual să-l ridice cu câteva procente, atunci sigur ne vom încadra într-um drum bun către ceea ce și directiva europeană ne spune: salariul minim la jumătate din salariul mediu pe economie”, a declarat vicepreședintele Confederației Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul sindical spune că astfel va crește salariul net și se păstrează și o ierarhizare a salariilor:

“Angajatorii nu vor umbla la salariile de deasupra spunând că nu vom putea face față și vom apropia foarte mult salariile minime astfel încât jumătate din cei 5 milioane de angajați pe care-i avem în țară, jumătate dintre ei vor fi plătiți cu salariul minim pe economie”, a adăugat Liviu Apostoiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rxecutivul propune într-un proiect depus în dezbatere publică majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023.

FOTO: Shutterstock

Citește și: Majorarea salariului minim, un efort uriaș pentru firmele mici. „Evident că nu-mi permit. Probabil o să mai pierdem din angajați”, spune un patron | AUDIO