Confidenţialitate

Consiliul JAI: România va respinge cotele obligatorii de refugiați

România va respinge la Bruxelles sistemul cotelor obligatorii de refugiați – este mandatul cu care vicepremierul Gabriel Oprea a plecat la ședința Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne. Peste 6.300 de refugiați ar urma să ajungă la noi în țară, cifră care îi nemulțumește atât pe președintele Iohannis cât și pe premierul Victor Ponta. Alături de România, la ședința de la Bruxelles s-ar mai putea opune cotelor obligatorii de refugiați și Polonia, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia.

Miniștrii europeni de Interne se vor reuni la Bruxelles începând cu ora 16 și trebuie să spună dacă sunt sau nu de acord cu propunerile de cote obligatorii stabilite de Comisia Europeană și aprobate de Parlamentul European. Uniunea Europeană vrea ca România să primească un număr de  6.351 de refugiați – aflați în prezent în Grecia, Italia și Ungaria. Cifra reprezintă 0,033% din populația țării noastre. La ședința de la Bruxelles, România va fi reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea.

Cotele obligatorii sunt respinse şi de alte state est-europene. Slovacia, de exemplu, este hotărâtă să-şi folosească inclusiv dreptul de veto la şedinţa de azi, spunând că cei care susțin cotele obligatorii sunt înclinați mai degrabă să sancționeze statele care se opun acestei propuneri. Potrivit cifrelor prezentate anterior privind cotele obligatorii, cei mai mulți refugiați ar urma să ajungă în Germania (peste 31 de mii), Franța (peste 24 de mii) și Spania (aproape 15 mii).

Dacă miniștrii europeni de interne nu ajung astăzi la Bruxelles la niciun acord, președintele Consiliului European Donald Tusk va convoca un summit extraordinar al liderilor din spațiul comunitar.