Confidenţialitate

Consiliul European: Transferurile forţate de copii ucraineni spre Rusia echivalează cu “genocid” | AUDIO

Transferurile forţate de copii ucraineni spre Rusia echivalează cu “genocid”, arată Consiliul Europei într-o rezoluţie adoptată de Adunarea Parlamentară care reuneşte deputaţi din 46 de ţări, relatează agenția France Presse. “Dovezile documentate ale acestei practici corespund definiţiei internaţionale a genocidului”, a indicat Consiliul Europei într-un comunicat, după votul asupra textului care “cere” repatrierea copiilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Kievul a estimat la începutul lunii aprilie că peste 16.000 de copii ucraineni au fost “răpiţi” şi duşi în Rusia de la începutul invaziei Ucrainei, pe 24 februarie 2022, iar mulţi ar fi fost duşi în centre de plasament.

Potrivit rezoluţiei, există “dovezi” că minorii deportaţi s-au confruntat cu un proces de “rusificare” prin re-educare în limba, cultura şi istoria ruse.

Aceste transferuri sunt ” organizate într-un mod sistematic şi planificate clar ” ca politică de stat şi au ca obiectiv “anihilarea oricărei legături şi a oricărei caracteristici a identităţii lor ucrainene”, se arată în textul rezoluției.

Pe Twitter, soţia preşedintelui ucrainean, Olena Zelenska, a salutat această rezoluţie, considerând că ea constituie “un pas în plus către posibilitatea unui proces” în faţa justiţiei internaţionale.

Consiliul Europei a cerut, de asemenea, ca ONU şi Crucea Roşie să aibă acces în Federația Rusă pentru a colecta informaţii despre copiii deportaţi şi să fie colectate dovezi ale crimelor – inclusiv genocid – care ar fi putut fi comise.

La jumătatea lunii martie, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru aceste deportări. Tribunalul de la Haga a emis, de asemenea, un mandat de arestare pentru comisarul rus pentru copii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina, ținta bombardamentelor rusești noaptea trecută. Cel puțin 12 oameni au murit | VIDEO