Confidenţialitate

Consiliul Concurenței, amendă de 12 milioane de lei pentru o companie de medicamente

Consiliul Concurenței a amendat compania GlaxoSmithKline (GSK) cu 11,9 milioane de lei, pentru scoaterea de pe piață cu doi ani mai devreme a medicamentului Seretide, utilizat în tratamentul astmului bronșic și al bolii pulmonare obstructive cronice.

„GSK era obligată sa furnizeze cele două medicamente pe piața din România timp de doi ani, în cantități care să acopere cererea pacienților, determinată pe baza datelor furnizate de surse independente. În urma monitorizării implementării angajamentelor, Consiliul Concurenței a constatat nerespectarea parțială a acestora, prin încetarea comercializării a trei forme ale produsului Seretide înainte de termenul prevăzut, de doi ani.

Practic, prin acțiunile sale, GSK a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, spun reprezentanții Consiliului Concurenței într-un comunicat de presă.

Angajamentele asumate de GSK ar fi trebuit să constituie o garanție suplimentară a faptului că pacienții români au acces la medicamente de care au nevoie.